Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Forint – sorsdöntő napok, 420 lesz az euró?

Egymást váltó erősödések és gyengülések jellemzik a 2024-es évet eddig a magyar fizetőeszköz számára. Az előző évet erősödéssel zárta a forint az euróval szemben, és azóta is 380 körül található az EUR/HUF keresztárfolyam. Innen azonban akár kitörés is jöhet valamelyik irányba, és sok fontos esemény is áll még a forint előtt.

Forint – sok tényező számíthat

Weinhardt Attila, a Portfolio.hu makrogazdasági elemzője szerint a forint erősödésébe és gyengülésébe ható erő kiegyenlítik egymást. Az erősödést támogathatta a magyar jegybanki kamatkörnyezet, ez vonzó lehet a befektetők számára a 75 bázispontos kamatcsökkentések ellenére. A forint melletti érvként említette a külkereskedelmi mérleg brutális javulását, amely az energiaszámlánk egyenlegére vezethető vissza. A magyar gazdaság egyensúlyjavulását mutathatja ez az adat. A 2021-2027-es ciklusra szóló források egyharmadának kiszabadítása is segíthette a hazai pénznemet.

A gyengülés irányába ható tényezőket is azonosított a Portfolio elemzője. Ezek közé tartozik, hogy négy negyedévig tartó recesszión van túl a magyar gazdaság. Nem segít az sem, hogy a korábban tervezettnél lényegesen magasabb a költségvetési deficit, az adósságrátára gyakorolt hatás miatt is fontos lehet ez. A forint gyengülését okozhatja a források kétharmadának további blokkolása, valamint a februári rendkívüli uniós csúccsal kapcsolatos bizonytalanság.

Kitörhet a háromszögből

Az EUR/HUF grafikonon látható háromszögből való kitörés is megtörténhet a következő hetekben az elemző szerint. Azt, hogy melyik irányba történik ez, függhet az Európai Parlament eheti döntéseitől Magyarország szavazati joga kapcsán, még ha jogi kötőereje nincs is az EP nyomásának. Az elemző kiemelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január végi kamatdöntő ülését is, a várakozások szerint újabb 75 bázispontos kamatcsökkentés jöhet. Ha a jegybank felbátorodik és többet vág, a forint gyengülésének kockázatát növelheti. Február 1-jén a rendkívüli uniós csúcs is jelentős esemény lehet, és az államháztartási hiányra is ügyelhetnek a befektetők.

A technikai kitörés után az elemző szerint nagyobb mozgás jöhet a forint grafikonján. Gyengülés esetén az első fontosabb ellenállás a 395 lehet, felette pedig a 420-as zónára lehet érdemes figyelni. Amennyiben az erősödés győzne, első körben a 373-as szint jöhet el (200 hetes mozgóátlag). Ezután a 368-as zóna lehet érdekes, majd a 352-es és a 345-ös szintek jöhetnének.

A Portfolio.hu keddi Checklist adása, meghallgatható ITT

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!