Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Forint – brutális karácsonyi ajándék, 300-as euró jön?

Viszonylag szűk sávban ingadozott a forint árfolyama az elmúlt hetekben. A magyar fizetőeszköz számára már nagyon valószínű, hogy jól sikerült az idei év. A mai hirtelen erősödés után azonban újra esett a forint, ami némileg ronthatott a képen.

Forint – uniós pénzek a fókuszban

A Portfolio.hu elemzése rámutatott, hogy a forint tegnap este egészen 378,5-ig erősödött az euróval szemben. Az EUR/HUF devizapár így több egységgel került lejjebb, ami jelentősebb mozgásnak nevezhető. Az ok az uniós forrásokról érkező jó hír lehet. Az Európai Biztosság ugyanis felszabadított nagyjából 10 milliárd eurót Magyarország számára. Évek óta húzódó vitában érkezett így karácsony előtt az első összegszerűen is nagyon fontos és biztos előrelépés, történelminek nevezhető a Bizottság döntése. Arra a korábbi elemzések is rávilágítottak, hogy a források megszerzése fontos a forint piaci megítélése szempontjából. Nagyon nem mindegy ugyanis a jelenlegi makrogazdasági, költségvetési helyzetben, hogy mennyi deviza áramlik majd be az országba.

A másik fontos esemény a Fed tegnapi kamatdöntő ülése lehetett. Nem minta történt volna változás az Egyesült Államokban az irányadó ráta tekintetében, de Jerome Powell Fed elnök meglehetősen laza hangvételt ütött meg. Jelezte, hogy tisztában vannak vele, hogy a következő lépés a kamatcsökkentés lesz. Ennek örültek a piacok, és a forint is. A sérülékeny devizák szempontjából jó hír volt a dollár gyengülése, amely hagyományosan pozitív hatást gyakorol a feltörekvő piacokon.

Nincs még vége

Az előző évet nagyjából 400-on zárta a forint az euróval szemben. Ebből érezhetjük, hogy a jelenlegi árfolyamok megmaradása mellett 5 %-ot értékelődött fel körülbelül a magyar pénznem az euró ellenében, ami igencsak szép teljesítménynek mondható. A következő hetekben is történhetnek azonban még események. Elég csak a Fitch Ratings holnapi hitelminősítésére gondolni, amikor a cég elemzői Magyarország államadósságának besorolásáról mondanak ítéletet. De ide tartozik az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) milyen jelzéseket küld majd a kamatdöntő ülése után, és az uniós források további helyzete is az érdeklődés fókuszában lehet. A 300-as euró nagyon messze van jelenleg, de az idén is látott 400-as szintektől is stabilan eltávolodott az EUR/HUF kurzus.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!