2023 január 30

Ez várhat a forintra – megkérdeztük a profikat!

Nem volt könnyű éve a forintnak – az orosz-ukrán háború, az inflációs nyomás, a romló külkereskedelmi mérleg, az uniós pénzek kérdése, a változó makrogazdasági környezet mind megviselték a magyar fizetőeszközt. Úgy tűnik, hogy a jegybank határozott fellépése megállította a forint esését, így már október közepe óta nem láthattunk új mélypontokat. Kérdés azonban, hogy milyen realitása van a tovább erősödő forintnak és persze az is, hogy az előttünk álló évben jöhetnek-e még újabb mélypontok. Nézzük, mit mondanak a profik a forint jövő évi kilátásairól!

Concorde – 390-400-as sáv

Jobbágy Sándor, a Concorde vezető makrogazdasági elemzője alapvetően optimista a forint kilátásai kapcsán. Az elemző érdemi gyengülést már nem vár a következő időszakban; hosszabb távon az uniós pénzek érkezése komolyan segíthetné a forint árfolyamát még akkor is, ha rövidebb távon a makrogazdasági (különösen az inflációs és egyensúlyi) tényezők jelentős javulása nem várható. Utóbbi miatt az MNB fenntarthatja a jelenlegi magas kamatszintet, ami szintén támogathatja a magyar fizetőeszközt. Mindezek eredőjeként akár év vége előtt reális lehet a 400 alatti euróárfolyam.

A Concorde március végére sem vár fordulatot a gazdasági folyamatokban; az infláció 20 % körül maradhat, a folyó fizetési mérleg kismértékű javulása mellett a GDP az idei harmadik negyedévhez hasonlóan gyengülő gazdasági teljesítményt mutathat. A nagyjából változatlan makrogazdasági helyzet és a továbbra is magas kamatszint a forint erősödését hozhatja 2023 első negyedévében.

Amennyiben a forint eléri a 390-400-as zónát az euróval szemben, akkor ez az árfolyam egész évben jellemző lehet. A második félévtől ugyanis lassulhat az infláció, amihez a GDP stagnálása társulhat. Már nyártól újra nagy szerepe lesz az energiaáraknak, és annak is, hogy az uniós forrásokat a jegybank által, vagy pedig közvetlenül a piacon, a forintot erősítve váltja Magyarország forintra. Bár a külső sérülékenységünk magas szinten maradhat Jobbágy Sándor szerint, az uniós pénzek érkezésével csökkenhet a magyar eszközök kockázati prémiuma. A lassuló gazdaság, a csökkenő infláció pedig a javuló makrogazdasági egyensúly irányába hathatnak, amely az EU-s forrásokkal karöltve ellensúlyozhatja a forintra nyomást helyező tényezőket. Az elemző ugyanakkor kiemelte, hogy a háború okozta bizonytalanság továbbra is velünk lesz, és ez minden korábbi számítást felülírhat a forint árfolyamának esetében is.

Magyar Bankholding – fokozatos, mérsékelt erősödés

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a forint fokozatos, mérsékelt erősödésére számít, amit elsősorban az uniós forrásokkal kapcsolatos megállapodások okozhatnak. Arra számít, hogy az Európai Tanács az Európai Bizottság állásfoglalásait, ajánlásait elfogadja, így egy jelentős kockázati prémium árazódhat ki a forint árfolyamából. Noha igen szigorú feltételekhez kötötték a helyreállítási alap és három operatív programban felfüggesztett források hozzáférését, a felfüggesztésben nem érintett programok elindulhatnak. Így tehát a megállapodás még nincs beárazva. A forintot a jövő év során tovább erősítheti, ha a mérföldkövek elérésével megnyílnak az érintett források is.

A forintot a nemzetközi környezet szintén érdemben befolyásolja. Mivel nagy valószínűséggel megtörtént az inflációs fordulat az Egyesült Államokban, valamint a Fed is a kamatemelési ütemek lassítását ígéri, megfordult a dollár erősödő trendje, ami eddig negatívan hatott a feltörekvő és a régiós devizákra, így a forintra is. A dollár nyomásának enyhülésével a forint is némileg erősödhet.

Erősödhet a forint a javuló folyó fizetési mérleg miatt (www.shutterstock.com)

A jövő év során a folyó fizetési mérleg javulása is támogathatja a forintot. Noha az energiaárakat nehéz előre jelezni, így ennek importszámláját is, a belső kereslet várható megtorpanása, a fogyasztás mérséklődése miatt az import növekedése is lassul, míg a kiépülő exportkapacitások miatt az export a gyenge külső konjunktúra ellenére is növekedhet. A szolgáltatások egyenlegében szintén további javulásra számít, összességében tehát a javuló, bár még deficites, folyó fizetési mérleg már jóval kisebb nyomást fog helyezni a forintra.  Kardinális a gázárak alakulása is, de remélhetőleg a nyár végi szintek már nem fognak visszatérni. Mindezeket figyelembe véve a forint már az idei év végére 400 alá erősödhet az euró ellenében, várakozásunk szerint 395 lehet az év végi euró forintárfolyama. Az év nagy részében 390-400 közé várja az elemző a forintot, természetesen egy-egy hír, esemény hatására átmenetileg kilenghet ebből a sávból. A jövő év végére pedig ennek a sávnak az erős szélén lehet.

Equilor – fokozatos forintgyengülés

Varga Zoltán, az Equilor elemzője szerint az uniós források késése miatt nem várható rövid távon érdemi forinterősödés, az év végén a 405-415-ös sávban lehet az euró-forint árfolyama, majd az év elején további fokozatos forintgyengülésre számít a cég.

A jövő év első negyedévének nagy részében a 410-420-as tartományban mozoghat a jegyzés, attól függően, hogy mennyire sikerül haladni az uniós tárgyalásokkal, illetve a vállalások teljesítésével. Fontos kockázat továbbra is az energiaárak, elsősorban a földgáz árának alakulása, hiszen jelenleg a jegybank a tartalékból biztosítja a devizaigényt. Nagy valószínűséggel hamarosan devizakötvény-kibocsátásra lesz szükség az elemző szerint.

KBC – oldalazás jöhet

Mohácsi Mihály, a KBC elemzője szerint az MNB alapvetően idén már nem tervez kamatot emelni és vélhetően a 18%-os O/N betéten sem fog változtatni. Emiatt várhatóan a régiós devizák közül továbbra is a forint fogja fizetni az egyik legnagyobb kamatot rövid távon, a cseh, valamint a lengyel effektív kamat is bőven elmarad a magyartól. Viszont a kamatok mellett a forint kapcsán szintén mozgatórugó az EU-s pénzekkel kapcsolatos hírfolyam, így rövid távon sok minden múlhat azon, mekkora támogatási csomaghoz tud Magyarország hozzájutni.

A legfrissebb sajtóhírek szerint a források egy részéhez már hozzájuthat Magyarország, ugyanakkor a bizonytalanság közép távon is fennmaradhat a további részekre. Hosszabb távon a fentieken túl a magyar gazdaság teljesítményétől, az orosz-ukrán háború alakulásától és az MNB monetáris politikájától is függ az árfolyam, az esetleges gazdasági kihívások inkább a gyengülés oldalához tehetnek hozzá. Alapvetően tehát igen vegyes a kép, számos pro és kontra érv is található, így alapforgatókönyvként most inkább az oldalazást látják a piaci szereplők esélyesnek.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!