2024 július 13

Forint – sorsdöntő kérdés, 350 alatt vagy 420 felett lesz az euró?

Kedden írtunk róla, hogy a Portfolio.hu makrogazdasági elemzője szerint kitörhet a forint árfolyama egyik vagy másik irányba. Számos tényező segítheti az EUR/HUF keresztárfolyamot annak eldöntésében, hogy végül merre induljon. A hét vége felé gyengülés kezdődött, kérdés, hogy ez-már a kitörés-e, vagy pedig továbbra is az idei év visszafogott mozgásainak folytatása.

Forint – most újra elgyengült

A 2023-es évet több, mint 4 %-os felértékelődéssel zárta a forint az euróval szemben. A januári hónap eddigi nagyjából 3 hetében kisebb gyengülések és kisebb erősödések követték egymást, határozott irányról semmiképpen sem beszélhettünk. Pedig a nemzetközi piacokon bőven vannak akár napon belül is radikális irányváltások, ami a vezető részvényindexeket illeti például. Ennek oka, hogy a világ sajnos egyre több helyén megfigyelhető geopolitikai konfliktusok, valamint a Fed monetáris politikájához fűzött várakozások igencsak adnak témát a befektetőknek.

A forint mégis szűk sávban mozog, Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője szerint azért, mert a gyengülést és az erősödést támogató tényezők egyelőre kiegyenlítik egymást. Az egyik ilyen tényező, amely a forint árfolyamát befolyásolhatja, az a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. Nem kell már sokat várnunk a következő kamatdöntő ülésig. Január 31-én dönt róla a Monetáris Tanács, hogy milyen tempóban folytatja a jó pár hónapja tartó kamatcsökkentési ciklust. Virág Barnabás eheti nyilatkozata után gyengült a forint. A jegybank alelnöke ugyanis jelezte, hogy a 75 bázispontos kamatcsökkentés mellett a 100 bázispontos kamatcsökkentés is lehetőség a január végi ülésen. Az alelnök szavai szerint átmenetileg felgyorsíthatják a kamatvágásokat. Egy-két, maximum 3 hónapos időtartamról lehet ugyanakkor csak szó a döntéshozó álláspontja alapján. Az év közepére 6-7 %-os jegybanki alapkamattal számol Virág.

Érdekes lehet a piaci reakció

Kérdés, hogy minderre a piac hogyan reagál majd. A forint kamatelőnye ugyanis továbbra is jelentős, de egyre csak csökken az MNB kamatvágásai nyomán. Lehetséges, hogy ez is segít majd eldönteni, hogy merre mozduljon a forint árfolyama. A Portfolio.hu elemzője szerint mindenesetre gyengülés esetén az első fontosabb ellenállás a 395 lehet, felette pedig a 420-as zónára lehet érdemes figyelni. Amennyiben az erősödés győzne, első körben a 373-as szint jöhet el (200 hetes mozgóátlag). Ezután a 368-as zóna lehet érdekes, majd a 352-es és a 345-ös szintek jöhetnének.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!