2024 május 29

Történelmi lépés után – jöhet a 350-es euró?

A pénteki napot valószínűleg sokáig nem felejtik el azok, akik a forint árfolyamát és az azt alakító tényezőket közelről figyelik. Óriásit fordult ugyanis a világ a magyar fizetőeszközzel, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli bejelentésében nagyot szigorított a monetáris kondíciókon. A kérdés most az, hogy a történelmi lépés után van-e esély a tartós erősödésre.

Erőteljes fellépésre forinterő

Pénteken Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelentette be a jegybank lépéseit, melyeket a pénzpiacok stabilizálásának érdekében tesz. Egynapos betéti gyorstendert hirdetett meg az intézmény, melynek kamatszintje 18 %, valamint bevezetésre kerül egy szintén egynapos, devizalikviditást nyújtó swapeszköz is 17 %-os kamatozás mellett. A kamatfolyosó felső szélét pedig 25 %-ra emelte a jegybank.

Nagyot lépett a jegybank, meg is lett az eredménye (www.shutterstock.com)

A lépések meglehetősen erőteljesek, és számottevő támaszt jelenthetnek a forintnak. A hazai pénznem óriási erősödésbe is kezdett, míg csütörtökön még 434 felett is járt az EUR/HUF kurzus, addig pénteken 416 alatti euróárfolyamot is láthattunk. A forint erősödése nomimálisan nézve példa nélküli, nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy effektív volt az MNB rendkívüli bejelentése a pénzpiacokra nézve. Bár ma délelőtt némileg gyengült a forint, még így is nagyon messze vagyunk az előző heti mélypontoktól.

Sok tényezős a folytatás

Egyértelmű, hogy az MNB nem nézi jó szemmel, hogy folyamatosan gyengüljön a forint, és határozott lépéseket tesz a pénzpiaci turbulenciák letörésére. További jó hír a hazai fizetőeszköz szempontjából, hogy a jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban biztosítja az energiaimporthoz kellő devizalikviditás döntő részét. A gázárak miatt is némileg kevésbé kellhet tehát aggódnia a forintnak, ugyanakkor a folytatás sok tényezős még. Az uniós pénzek körüli bizonytalanság, az orosz-ukrán háború, az ingadozó tőkepiaci hangulat, valamint a külkereskedelmi egyenlegünk romlása mind jelen vannak még. A következőkben tehát az lehet a kérdés, hogy a jegybank eszközei, vagy pedig a negatív hatások lesznek erősebbek – utóbbiak eltűnése, vagy csökkenése nélkül viszont egyelőre nagyon távolinak tűnhet még a 350-es euróárfolyam.

A jegybank pénteki bejelentése megtekinthető az MNB csatornáján: