2024 április 25

Zuhanó forint – nagy baj lehet, jócskán 400 felett lesz az euró?

Több cikkben is foglalkoztunk vele, hogy elég hektikusan kezdett el alakulni az utóbbi időszakban a forint árfolyama. Az euróval szemben a magyar fizetőeszköz végül 390-nél zárta a hetet. Egyelőre tehát gyengülőben van a forint a 2024-es évben, és a következő hetek is tartogatnak majd izgalmakat.

Forint – a dollár tehet mindenről?

A forint befektetői megítélését a korábbi elemzések alapján számos külső és belső tényező is alakíthatja. Utóbbiak közül a Portfolio.hu is kiemelte, hogy a dollár erősödése üthette meg a forintot. A vártnál gyengébb amerikai inflációs adatok egyre inkább azt erősíthetik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem fog egyhamar jelentős kamatcsökkentésekbe kezdeni. Márpedig, ha marad a dollár magas kamatszintje, az segíti a zöldhasú erejét. Ez pedig általánosságban elmondható, hogy nem hat jól a forinthoz hasonló feltörekvő devizák befektetői megítélésére. Jól mutatja a helyzetet, hogy bár az euróval szemben is sokat gyengült a forint, a dollárral szemben már jó pár havi mélypontokról is beszélhettünk. Ráadásul az általános piaci hangulat is kevésbé volt rózsás az elmúlt héten, a kockázatkerülés esetleges erősödése is bánthatja a magyar fizetőeszközt.

Nemsokára kamatdöntés

Mindeközben pedig a forint kamatszintje is kiemelt témája a piacoknak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal csökkentette január végén az alapkamatot. Akkor Virág Barnabás jelezte, hogy a 100 bázispontos kamatcsökkentés is az asztalon volt. Összességében a forint erősödött a döntés után, mivel a két scenárió közül a kisebb monetáris lazítás jött be. Kérdés, hogy február végén ez hogyan alakul. 27-én ülésezik újra a jegybank tanácsa, és nagyon nyitott kérdés még, hogy mennyivel csökkenhet az alapkamat. Így pedig a forint szempontjából is készülhetünk izgalmakra. Az ugyanis, hogy a hazai pénznemnek szinte minden összehasonlításban jelentős volt a kamatelőnye, sokszor megmenthette a gyengüléstől. A következő hónapokban kiderül, hogy egy alacsonyabb alapkamat mellett milyen euróárfolyamra számíthatunk. A monetáris politikán is múlhat tehát, hogy a 300-as szint, vagy a most jóval közelebbi 400-as euró felé haladunk…

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!