2024 július 19

A vártnál kevésbé lassult az Egyesült Államokban az infláció

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál kisebb mértékben lassult az éves infláció.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics kedden azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben az elemzők által várt 2,9 százalék helyett 3,1 százalékra lassult januárban a decemberi 3,4 százalék után.

Havi szinten a fogyasztói árindex az előző havi és az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedést meghaladva 0,3 százalékkal emelkedett januárban. Januárban az energiaárak éves szinten 4,6 százalékkal, míg egy hónappal korábban, decemberben kisebb mértékben, 2,0 százalékkal estek vissza. Ezen belül a benzin ára gyorsuló ütemben, 6,4 százalékkal csökkent az elmúlt 12 hónapban, miközben a gázolaj ára 14,2 százalékkal esett, a földgázé pedig az előző havi 13,8 százalék után 17,8 százalékkal mérséklődött. Az áram ára 3,8 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban az előző havi 3,3 százalék után.

Az élelmiszerárak növekedése 2,6 százalékra mérséklődött januárban a decemberi 2,7 százalékról. Emellett az új járművek és a ruházati cikkek árai is lassuló ütemben emelkedtek, a használt személygépkocsik ára pedig tovább csökkent januárban. Lassuló ütemben emelkedett az egészségügyi ellátás és a szállítási szolgáltatások ára is.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várt 3,7 százalék helyett 3,9 százalék, 2021 májusa óta a legalacsonyabb volt december után januárban is. Havi szinten a maginfláció az elemzői várakozásokban szereplő és az előző havi 0,3 százalékot meghaladva 0,4 százalék volt januárban.

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, január 31-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, azóta pedig négy alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

Az elemzők többsége arra számít, hogy a Fed májusban vagy júniusban dönthet kamatcsökkentésről.