2024 április 25

Forint – sorsdöntő nap jön, gyorsan vegyünk eurót?

Fontos szint környékén mozog az EUR/HUF keresztárfolyam az utóbbi időszakban. A forint árfolyamát számos külső és belső tényező mozgathatja, ezek közül az egyik legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése lehet. Nagyon nehéz megjósolni egyelőre a jövő keddi ülés kimenetelét, közben pedig a nemzetközi piaci események is tartogathatnak izgalmakat.

Forint – oldalazik éppen

Az euróárfolyam az elmúlt egy hétben nagyjából a 387-390 közötti értékek között mozgott. Nem tapasztalhattunk tehát egy ideje jelentősebb kilengést. Még így is gyengébb ugyanakkor a forint, mint a 2023-as év legvégén. Pedig nem volt ez mindig így. Január első felében még inkább stagnált, vagy többször erősödött is a magyar fizetőeszköz a legfőbb devizákkal szemben. Azóta viszont visszatért az aggodalom a forint olvadó kamatelőnyével kapcsolatban, újra előkerült az uniós pénzek körüli vita kérdése, és a dollár erősödése is volt, hogy betett a forintnak.

A fentiek közül a jegybank monetáris politikájával kapcsolatban nemsokára új információink lesznek. Jövő kedden tartja kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa. Virág Barnabás alelnök korábbi szavai szerint a 75 bázispontos és a 100 bázispontos kamatcsökkentés is az asztalon lehet. Tovább csökken majd tehát a forint kamatelőnye, kérdés, hogy milyen mértékben történik majd ez. A konkrét döntés mellett a jegybanki kommunikáció is fontos lesz. Minden bizonnyal szó lesz az infláció alakulásáról, de akár közvetlenül a forint is szóba kerülhet.

Technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai, devizapiaci elemzésében a forint árfolyamára is kitért. Szerintük a trendtörés óta az emelkedő swing mélypontok tolták felfelé az árfolyamot. A trendszerűség kezd lehalni, ami okozhat kisebb esést – írják. Az EUR/HUF keresztárfolyam rövid távon továbbra is a 382,8-as és a 390,6-os szint között mozoghat. Az emelkedő trendvonalat érdemes továbbra is követni, amíg felette van a görbe, addig a vételi pozíciók keresése ajánlott szerintük. Jelenleg még közelebb van a 382,8-as szinthez a forint az euróval szemben. Ellenállásként a 390,6, a 394,53, a 398,43 és a 406,25 lettek feltüntetve. Támasz az elemzés szerint a 382,8 és a 375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!