2024 május 21

A felhőkbe emelkedett a Microsoft

Elemzők által vártnál jelentősebben nőtt az amerikai Microsoft technológiai vállalat negyedéves bevétele és nyeresége a március végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében.

A cég a New York-i tőzsde csütörtöki kereskedésének zárása után arról jelentett, hogy az adózott eredménye éves összevetésben 20 százalékkal, 21,94 milliárd dollárra, részvényenként 2,94 dollárra nőtt. Szemben az egy évvel korábbi 18,3 milliárd dollárról, részvényenként 2,45 dollárról. A március végével záródott három hónapban a cég bevétele 17 százalékkal, 61,86 milliárd dollárra nőtt. Az egy évvel korábbi 52,86 milliárd dollárról. A devizaárfolyam-változások nélküli növekedés 10 százalék volt. Elemzők véleményének átlagában kisebb, 2,82 dollár részvényarányos nyereség és szerényebb, 60,9 milliárd dolláros bevétel szerepelt. A Microsoft – Azure felhőalapú számítási platformot magában foglaló – Intelligent Cloud divíziójának bevétele 21 százalékkal, 26,7 milliárd dollárra nőtt. Ezt ismertette a távirati iroda.

Az elsősorban az Office alkalmazáscsomagot fejlesztő Productivity and Business Processes ágazat bevétele 12 százalékkal, 19,6 milliárd dollárra emelkedett. Az ebbe a divízióba tartozó Linkedin közösségi hálózat bevétele 10 százalékkal nőtt. A More Personal Computing (amely a Windows operációs rendszert, az Xbox játékkonzolokat és a Surface eszközöket tartalmazza) bevétele 17 százalékkal, 15,6 milliárd dollárra ugrott. A Microsoft a negyedévben 8,4 milliárd dollárt juttatott vissza a részvényeseknek osztalékfizetés és részvényvisszavásárlás révén.