2024 május 21

Több utas fordult meg a német repülőtereken

A német repülőtereken az év első három hónapjában több utas fordult meg az egy évvel korábbinál, de a forgalom még így is közel egynegyedével elmaradt a pandémia által nem érintett utolsó év, 2019 első negyedév adatától.

Az idei első negyedévben 39,6 millió utas fordult meg a német repülőtereken. Az üzemeltetők szakmai képviseleti szervezete, a Flughafenverband ADV pénteken publikált adatai alapján. A forgalom 13,2 százalékkal haladta meg a 2023 első negyedévit, de 22,1 százalékkal elmaradt a 2019 első negyedévitől. A repülőtéri szövetség szerint az első negyedévben az utasok száma a koronavírus előtti szint 77,9 százaléka volt. Míg 2023 végén még 79,7 százaléka. Az arány romlását a szervezet a magas adókra és reptéri költségekre, valamint az első negyedévben tartott sztrájkokra vezeti vissza. A belföldi német légiforgalomban például az utasszám a felét sem érte el a pandémia előttinek – ismertette a távirati iroda.

A Flughafenverband ADV szerint a légiforgalmi adó, a légiközlekedés-biztonsági költségek és a légiforgalmi irányítási díjak összege olyan szintre emeli a működési költségeket. Ez már sok légitársaságot elriaszt a helyszíntől, ezért új útvonalakat alakítanak ki Németországon kívüli repülőterek igénybevételével.