2024 április 22

Forint – brutális esés, 450 lesz az euró?

Nagyon rosszul áll a forint szénája az utóbbi napok teljesítményét nézve. Ősz óta nem állt olyan magasan az EUR/HUF keresztárfolyam, mint a napokban, ami azt jelenti, hogy jócskán 390 felett áll az euróárfolyam. A gyengülés leginkább a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése nyomán indult be. Kérdés, hogy vajon újra jócskán 400 feletti, vagy akár még drágább euróval találkozhatunk-e a valutaváltókban.

Forint – beindult a zuhanás

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden az MNB Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet. Korábban Virág Barnabás, a jegybank alelnöke jelezte, hogy a 100 bázispontos és a 75 bázispontos kamatcsökkentés is az asztalon lesz. A forint kamatelőnyét gyorsabban olvasztó lépésre szánta el magát végül a jegybank. Így nem meglepő, hogy gyengüléssel reagált a magyar fizetőeszköz. Legutóbb, január végén például a 75 bázispontos kamatcsökkentés után erősödni tudott a forint. Sok függ tehát nemcsak a döntéstől, hanem az előzetes várakozásoktól is.

Virág Barnabás a döntés utáni sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a jegybank átmenetileg gyorsítja a monetáris lazítást. A januári pénzpiaci zaj az alelnök szerint ugyanis elült, a hazai kockázati környezet is stabilan alakult februárban. Emellett szó volt a vártnál kedvezőbben alakuló inflációs folyamatokról is Virág Barnabás előadásában. Fontos lehet a forint szempontjából az a jelzés is, hogy a félévkor várt 6-7 százalékos kamatszint nem változott. Az MNB tehát ugyanoda tervez eljutni, csupán más ütemben.

Technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ szerdán tette közzé többek között az EUR/HUF keresztárfolyamot is vizsgáló devizapiaci technikai elemzését. Szerintük az árfolyam feltapadt a 390,6-os természetes szintre, trenderősítő mintát kialakítva. A 390,6 felett a 394,5 majd a 398,4 lehetnek a következő elérhető ellenállás szintek, ahol a forint vétel is újra ajánlott lehet – írják. Az emelkedő trendvonalat érdemes továbbra is követni, amíg felette van a görbe, addig a vételi pozíciók keresése a jobb megoldás az elemzők szerint. Ellenállásnak a 390,6, a 394,33, a 398,43, valamint a 406,25 lettek megjelölve. Támaszként a 382,8 és a 375 szolgálhat szerintük.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!