2024 április 24

Az MNB közbeszólt, szakad a forint – így nem lesz benzin csoda?

Eddig tartott a csoda, péntektől nincs árcsökkenés a hazai kutakon. A globális olajárak múlt heti hirtelen zuhanása miatt – amely megzavarta még a szakértőket is – sokan abban kezdtek el reménykedni, hogy a méregdrága benzin és gázolaj árfolyamok is végre elindulhatnak lefelé. Volt is kisebb változás, de az üzemanyagárak lefelé ívelő görbéje most elakadt.

Március első napján nem kell üzemanyagár változásra számítanunk a hazai benzinkutakon. Az MNB rendkívüli 100 bázispontos kamatcsökkentése miatt a forint kamatelőnye a vártnál gyorsabban csökkent, és a magyar fizetőeszköz jelentősen leromlott a főbb devizákkal szemben.

Sorsdöntő ülés után az MNB megzavarhatja az árak alakulását

A hazai üzemanyagárak alakulásában fontos szerepet játszik az USD/HUF keresztárfolyam. A forint az elmúlt másfél hónap alatt rengeteg területet veszített a dollárral szemben. A hazai fizetőeszköz gyengélkedését több tényező is befolyásolta, azonban most az egyik legforróbb téma ezek közül a forint olvadó kamatelőnye volt. A vártnál jobban csökkent ugyanis a forint kamatelőnye, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a január vége óta 10 %-on álló jegybanki alapkamatot 100 bázisponttal csökkentette. A hazai fizetőeszköz szakadása a mai napon tovább fokozódott. A szerdai csúcson az USD/HUF keresztárfolyam már a 364-es szintet súrolta, ezzel elértük az elmúlt négy hónap egyik legmagasabb pontját. Hiába esett vissza az olajár, a forint gyengélkedése ellensúlyozta ennek hatását.

Ennyi volt az enyhülés– péntektől már nem változik a benzin árfolyama

Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzin árát tekintve lefele történő korrekcióra van szükség. A változásra nem is kellett sokáig várnunk, ugyanis a mai napon a benzin literje bruttó 3 forinttal csökkent míg a gázolajé bruttó 10 forinttal.

A holtankoljak.hu mai jelentésből viszont láthatjuk, hogy ezt a tendenciát nem tudjuk átvinni a márciusi hónapra. Március első napján ugyanis nem kell üzemanyagár változásra számítanunk a hazai benzinkutakon. A benzin és a gázolaj beszerzési ára is változatlan marad. Így a tavaszt az alábbi átlagárakkal kezdjük: 95-ös benzin: 615 Ft/liter; gázolaj: 647 Ft/liter.

A hazai fizetőeszköz jelentősebb gyengülése még komoly áremelkedésekhez vezethet a kutakon. Egyelőre a dollárral szemben tartjuk a 363-as szintet. Az olaj ára stabilizálódni látszik 83 dollár körül, így egyre nehezebb olyan forgatókönyvet elképzelni, amely a hazai üzemanyagárak csökkenéséhez vezethet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!