2024 április 25

Bővülést jelez a hazai beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Február átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a februári értékeké 53,1). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a hatodik legalacsonyabb február havi érték – írták a közleményben. Az adatok szerint februárban az indexek vegyesen változtak, ám csupán négy index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 6,8 százalékponttal emelkedett. Az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi,így 1995 óta ez a tizenötödik legmagasabb februári érték.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, a februári indexérték 1,2 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a tizenkettedik legmagasabb e havi érték. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll és az indexérték 2,1 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál, értéke enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami februárban 49,1-re csökkent. Az indexérték a kilencedik legalacsonyabb e havi érték. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 5,5 százalékponttal nőtt. Az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index értéke 3,4 százalékponttal csökkent januárhoz képest. Az idei februári indexérték a hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta. A külpiaci mutatók közül az importindex enyhén visszaesett. Az import indexe 1,1 százalékponttal esett vissza, viszont az exporté 0,1 százalékponttal emelkedett, 50,0 pont felett áll. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 4,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 1,3 pontot emelkedett. A késztermékkészletek indexe 2,4 százalékponttal csökkent e hónapban – közölte a távirati iroda.

Borítókép forrása: Shutterstock