2024 április 24

Állampapír – roham indult, milliárdokat forgatnak vissza

Hatalmas pénzözön öntötte el az állampapír piacot, miután sor került a PMÁP-hoz kapcsolódó majd 500 milliárd forintos kifizetésre. Úgy tűnik, hogy az állampapírok kamatfizetése csak olaj volt a tűzre, hiszen idén eddig nem látott mennyiségben vásárolt be a lakosság. Kiderült az is, hogy a gazdasági bizonytalanságok időszakában a magyarok hova menekítették legszívesebben a pénzüket.

Állampapír – Ömlenek a milliárdok az új papírba, ne maradj le!

Az ÁKK által közzétett adatok alapján az állampapírok iránti kereslet jelentősen megemelkedett a múlt héten. Nagy részben ez annak köszönhető, hogy megtörtént az első nagy kamatfizetés, mely során 480 milliárd forint landolt a lakosság számláján. Sok megtakarító már vissza is forgatta a múlt héten kapott milliárdokat.

Úgy tűnik a magyarok imádják az új állampapírt, amely teljesen felborította a piacon uralkodó erőviszonyokat. Tavaly novemberig az inflációkövető prémium állampapír volt a nyerő, amivel akár 18-19 százalékot is lehetett keresni. A PMÁP egyeduralma azonban véget ért, már a FixMÁP a nyerő.

Miért lett ilyen népszerű a Fix Magyar Állampapír? Ez a befektetési lehetőség kifejezetten a lakossági megtakarítóknak szól, akik stabil és kiszámítható hozamot keresnek. A FixMÁP így olyan befektetők számára vonzó, akik szeretnék minimalizálni a kockázatot. Nem csoda, hogy a gazdasági bizonytalanságok időszakában a magyarok megrohamozták a nemrég bevezetett állampapírt. Több, mint 56 milliárd forintért vásároltak belőle múlt héten. Ezzel önmagában meghaladta a teljes 7. héten eladott állampapírok értékét, amely 50 milliárd forint körül tetőzött.

A meglepetések hete – Mi lesz a PMÁP sorsa?

Tavaly novemberig az inflációkövető prémium állampapírral akár 18-19 százalékot is lehet keresni. A sorozat lezárása előtt egy hét leforgása alatt majd 190 milliárd forintért vett belőle a lakosság. Novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak az inflációkövető kötvényekben a megtakarítók. Miután a PMÁP elérhető kamata az első évre 7,9%-ra csökkent, a lakosság érdeklődése is jelentősen leromlott. Ennek ellenére nem maradt el sokkal a Fix Magyar Állampapírtól, a maga 46,5 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A legkedveltebb papírok dobogójának harmadik fokára a szintén rövid lejáratú Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) állhatott fel. Ebből az állampapírból is szép számmal fogyott – 37,9 milliárd forintért fogyott belőle a 8. héten. Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!