2024 április 24

Állampapír – 21 %-os hozamért őrülnek meg a magyarok

A magyar állampapír hagyományosan kedvelt befektetési lehetőség az utóbbi jó néhány évben a lakosság körében. Most, a gazdasági bizonytalanságok időszakában még inkább előtérbe kerülnek ezek a stabilitást és megbízhatóságot kínáló befektetések. A FixMÁP pedig ezek közül is egyre népszerűbb rövidebb futamidejének és kiemelkedő kamatozásának köszönhetően. De mit tud az idén született kötvény? Miért szeretik ennyire a magyarok?

Állampapír – 3 év alatt fix 21 %

A FixMÁP, vagyis a Fixkamatú Magyar Állampapír, a magyar kormány által kibocsátott állampapírok egyik legkedveltebb formája. Ez a befektetési lehetőség kifejezetten a lakossági megtakarítóknak szól, akik stabil és kiszámítható hozamot keresnek. A FixMÁP így olyan befektetők számára vonzó, akik szeretnék minimalizálni a kockázatot. Erre minden lehetőségük meg is van, hiszen az állampapír hagyományosan kockázatmentes befektetésnek nevezhető.

Ezért népszerűek azok az állampapírok, amelyek fix kamatozásúak és meghatározott futamidejűek, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy előre tervezhessék befektetéseik hozamát. A FixMÁP a kis- és középnagyságú megtakarítók körében különösen népszerű lehet. Évente 7 %-os kamattal vásárolható meg. Fix a kamat, így a 3 éves futamidő alatt összesen 21 %-ot kereshetünk ezzel a befektetéssel. Ráadásul természetesen mindezt kamatadó, és szochomentesen. Komoly előny ez most, hogy a lekötött betétek kamata után például mindkét adómenet fizetnünk kell.

Fontos megjegyezni, hogy a FixMÁP befektetési döntés előtt alaposan mérlegelni kell, és figyelembe kell venni a személyes pénzügyi céljait és kockázatvállalási hajlandóságát. Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!