2024 április 13

Állampapír – íme az adat, imádják a magyarok az új kötvényt!

Szokásosan közlésre kerültek hétfőn az előző heti forintos lakossági állampapír értékesítési adatok. Bőven okoz meglepetést a mostani adatsor, bár magyarázatot lehet azért találni a hazai háztartások döntéseire. Az viszont nagy kérdése lesz a következő hetekben, hogy az előző heti tendencia tartós tud-e maradni a későbbiekben is. Ha igen, a FixMÁP, mint új lakossági kötvény igencsak előretörhet.

Állampapír – meglepetések hete

Múlt héten nem alakult túl erősen a lakossági állampapírok értékesítése. Természetesen ez nem jelent még önmagában semmit, a múltban is volt, hogy egy-egy időszakban kevésbé volt érdeklődő a lakosság. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatait a kisebb értékesítési volumen miatt érdemes lehet fenntartásokkal kezelni, ami a kötvények kedveltségi sorrendjét illeti. Mégis levonhatunk néhány következtetést, és a következő hetek igazolhatják, illetve cáfolhatják azokat.

A 7. heti bruttó értékesítési adatok szerint a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) nemhogy nem volt a legkedveltebb, de a dobogóra sem fért fel. A legtöbbet Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) értékesítettek, 12,2 milliárd forint értékben. A Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) lett hajszálnyival lemaradva 12 milliárddal a második. A 3 év alatt 21 %-os kamatot kifizető FixMÁP egyre népszerűbb. A postákon kapható, fix kamatozású Kincstári Takarékjegy (KTJ) 10,8 milliárd forintot vonzott az idei év 7. hetén. Ezután érkezett csak a PMÁP, 7 milliárd forintért vásároltak belőle a magyarok egy hét alatt. A 2022 szeptemberében újra életre hívott Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 4,9 milliárdos értékesítést tudott felmutatni. A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) továbbra is szinte elhanyagolható számokat produkált 0,1 milliárdos értékesítésével.

Mi történhetett?

A PMÁP kondíció nemrég változtak meg az új sorozat februári kibocsátásával. Az első, fix kamatperiódusban immár éves 7,9 %-os kamatozással lehet megvásárolni az utána inflációt követő kamatozásra váltó kötvényt. Úgy tűnik, hogy előző héten a megtakarítók a végig fix hozamot és a rövidebb lejáratot részesítették előnyben. Hogy végül több éves távlatban melyik állampapír hozza a legtöbbet, nem lehet biztosan előre tudni. Döntés előtt viszont mindenképpen érdemes éppen ezért a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán is tájékozódni a kondíciókról.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!