2024 június 18

Állampapír – most jött a hír, azonnal lépnie kell a lakosságnak?

Nagy bejelentést tett ma az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a legnagyobb állománnyal rendelkező magyar állampapír kamatozásával kapcsolatban. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) új sorozata az első, fix kamatozással jellemezhető periódusban jóval kevesebbet fizet majd, mint elődje. Ezzel tovább csökken az elérhető hozam a PMÁP esetében, és már nem először. Aki a magasabb kamatozású sorozatból vásárolna még, annak hamar lépnie kell.

Állampapír – új sorozat, kevesebb kamat

Az ÁKK mai bejelentése szerint nemsokára lezárul a 2032/I sorozat értékesítése a Prémium Magyar Állampapírból. Ez a sorozat az értékesítés tekintetében csak néhány hónapot élt így, ugyanis nagyjából csak két hónappal ezelőtt lett bevezetve a lakossági állampapírok piacára. Jellemzője volt, hogy elődjeivel ellentétben az első, másfél éves kamatperiódusban fix, éves 9,9 %-os kamatot fizetett, majd ezután váltott át inflációt követő kamatozásra. Ebből a PMÁP-ból már csak február 6-ig vásárolhatunk, utána már nem fogja azt értékesíteni az ÁKK.

Jön helyette viszont új sorozat, 2032/J néven. A tájékoztatásból kiderül, hogy két jelentős változást hoz az új sorozatú PMÁP a már részletezett elődjéhez képest. Egyrészt az első, fix kamatperiódus nem másfél évig tart, hanem annál rövidebb ideig. Egészen pontosan 2024. február 8-tól 2025. április 22-ig. Nem az a legfontosabb változás ugyanakkor, hogy kicsivel rövidebb időszakot ölel fel a fix kamatozás. Annak mértéke viszont annál inkább, a 9,9 % helyett éves 7,9 %-ot fizet majd a PMÁP ebben az időszakban. Azaz összesen 9,5%-ot a nagyjából 14 hónapos periódusra. Utána viszont változatlanul az inflációt követi majd a kamatozás, éppen úgy, ahogy a 2032/I sorozat esetében.

Lecsúszik a trónról?

Kérdéses, hogy a mostani, újabb változással mennyire marad vonzó a PMÁP a lakosság számára. Tényszerű, hogy még mindig magasan ez az állampapír az, amelyben a hazai háztartások a legtöbb megtakarítást tartják. Ugyanakkor már nem annyira kiemelkedő a PMÁP kamatozása, ha például a FixMÁP-ra gondolunk. Az újonnan bevezetett állampapír éves fix 7 %-os kamatot fizet, ráadásul 3 éves futamidőre garantálja ezt az éves hozamot. Hogy melyik állampapír lesz a legnépszerűbb, annak eldöntésére az értékesítési adatokat lesz majd érdemes követnünk. Állampapír vásárlása előtt pedig a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes szétnézni a lehetőségek között.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!