2024 június 17

Állampapír – roham indult, rákaptak a magyarok az új lehetőségre!

Véget ért a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egyeduralma, és most már a pole-pozícióért többen is versengenek. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közzétette a lakossági állampapírok 2. heti bruttó értékesített mennyiségét. A január 8-tól megvásárolható Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) rögtön a magyarok egyik nagy kedvencévé vált.

Állampapír – éleződik a verseny, ki lesz a befutó?

A Prémium Magyar Állampapír 2023-ban az egyik legkedveltebb lakossági befektetéssé vált. Novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak az inflációkövető kötvényekben a megtakarítók. A PMÁP kondíciói azonban mostanra sokat változtak, és ez jelentős hatással volt a lakossági vásárlási kedvre is.

A múlt heti kedvenc csúfos vereséget szenvedett. Ahogy arról beszámoltunk az év első hetén a legkedveltebb lakossági állampapír az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) volt, amelybe 38,4 milliárd forintot fektettek egyetlen hét alatt a magyarok. Ez kiemelkedő értékesítési adat a papírtól, viszont nem tartott sokáig a befektetők lelkesedése. A papír a második héten lecsúszott a dobogó harmadik fokára. Ami viszont meglepő, hogy a maga 16 milliárd forintnyi bruttó értékesített mennyiségével – amely jócskán elmarad a tavaly látott értékektől – vissza tudta szerezni az első helyet a Prémium Magyar Állampapír.

Nagy meglepetést okozott még a friss, Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), amely a bevezetését követő első héten a magyarok egyik nagy kedvencévé vált. A dobogó második fokára a maga 13,1 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével léphetett fel. A postákon megvásárolható és az utóbbi hetekben nagy lelkesedésnek örvendő Kincstári Takarékjegyből (KTJ) is közel 10 milliárd forintért értékesítettek az elmúlt héten. További hasznos információkért érdemes ellátogatni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalára.

Eltűnt az egyik papír az ügyfelek portfóliójából

A kamatforduló, valamint a kamat rendben történt kifizetése után – amelyre már pénteken sor került – többen arra lettek figyelmesek, hogy eltűnt a Mobilkincstár applikációból elérhető számlájukról egy állampapírtípus. A probléma a 2027/B jelű papírt érintette, és sokakat kivert a víz. A hírek szerint egy csupán egy megjelenési hibáról volt szó és szombat délutánra a magyarok „eltűnt” befektetései visszakerültek az értékpapírszámlákra.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!