2024 február 28

Állampapír – brutális számok, hova menekül a lakossági vagyon?

Közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy hogyan alakult a lakossági állampapírok állománya 2023. december 21-én. Az adatok tehát egészen frissek arról, hogy mibe fektet a magyar lakosság az állampapírpiacon. A már régi lakossági kedvencnek mondható kötvény elképesztően tarol a hazai megtakarítóknál, de van több érdekesség is. Egy biztos, a lakosság egyik kedvenc befektetése az állampapír. Ehhez hozzájárulhat, hogy a magas infláció idején sokan menekítik pénzüket értékálló befektetésbe.

Állampapír – egyértelmű sztár

A december 21-ei adatok szerint a lakosság számára továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a nagy kedvenc. Állománya ekkor meghaladta a 6954 milliárd forintot, közeleg az újabb ezermilliárdos mérföldkő az inflációkövető papír számára. Nem véletlenül ennyire népszerű a PMÁP, kamatozása ugyanis kiemelkedő. Még akkor is így van ez, ha nemrég jelentősen módosultak a kondíciók az új sorozat tekintetében. Eleinte ugyanis a most vásárolható PMÁP már fix kamatot fizet, és csak később tér vissza az infláció feletti kamatozás.

A második helyezett újra a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), aminek állománya így is nagyon jelentősen elmarad a PMÁP állományától. A lakosság december vége felé közeledve közel 868 milliárd forintot tartott ebben a kötvényben. Ez mindenképpen jelentős, ha azt is hozzátesszük, hogy 2022 őszén indult csak újra a BMÁP forgalmazása. A Diszkont Kincstárjegy kamatához kötött hozam ugyanakkor a kamatszint csökkenésével együtt kevésbé teheti vonzóvá a BMÁP-ot.

Több, mint 820 milliárdot tart a magyar lakosság Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+). Bár az állomány szinte folyamatosan csökken, még mindig hihetetlenül sok pénze hever a hazai megtakarítóknak az évente átlagosan 5 %-os kamatot kínáló papírban. Még úgy is, hogy ennél minden lakossági forint állampapír magasabb kezdőkamatozást ígér.

Rövid lejáratúak – ezek is népszerűek

540 milliárdos állománnyal bír az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). A rövid futamidő tehát továbbra is vonzó lehet a kockázatkerülő befektetési hozzáállással jellemezhető lakosság számára. 443 milliárdot tartunk Kincstári Takarékjegyben (KTJ), a postákon megvásárolható értékpapír állománya mutatja a hagyományos befektetési formákra való igényt is. Vásárlás előtt egyébként mindenképpen érdemes az összes lehetőséget megvizsgálni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!