2024 július 13

Állampapír – brutális roham, irányt vált a lakosság?

Közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy hogyan alakult a lakossági állampapír értékesítés a 2024-esztendő első hetében. Az adatok igencsak érdekesek, a magyarok kedvenc állampapírja alulmaradt a versenyben, és a hazai megtakarítók megrohamozták az Államkincstárt a rövidebb lejáratú kötvényekért.

Állampapír – elsőből lett a harmadik

A 2023-as év általános tendenciája volt, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) szinte egyeduralkodó tudott lenni legtöbbször az értékesítési adatok tekintetében. Az infláció feletti kamatozás mágnesként vonzotta a magyar lakosság megtakarított forintjait. A PMÁP kondíciói azonban mostanra sokat változtak, csökkent az első kamatperiódusban elérhető hozam. Úgy tűnik, ez kihatott a lakossági vásárlási kedvre is, az első héten mindösszesen 16,9 milliárd forintért vásároltak ebből a magyarok. Ez pedig most messze nem volt elég az első helyre.

A legkedveltebb lakossági állampapír a héten az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) volt. A nemsokára megszűnő kötvény kamatszintje január 5-én csökkent 8 %-ról 6,5 %-ra. A rövid, egy éves futamidő vonzó lehet a lakossági befektetők számára, és a csökkenő infláció mellett a kamatszintje sem nevezhető már rossznak. 38,4 milliárd forintot fektette az 1MÁP-ba egyetlen hét alatt a magyarok, ami kiemelkedő értékesítési adat a papírtól. A postákon megvásárolható Kincstári Takarékjegy (KTJ) is előzte az inflációkövető PMÁP-ot. Az év első hetén 23,3 milliárd forintot helyeztek ebbe a hazai háztartások, ami szintén kiemelkedő szám.

Futottak még

Új sorozat érkezik a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP), de a korábbi sorozatért most annyira nem rajonganak. Az előző héten ugyanis 5 milliárdért vásároltak BMÁP-ból, ami a fenti adatokhoz mérten nem nevezhető soknak. Érdekesség, hogy Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) is fogyott 100 millió forintos kerekített értékben, annak ellenére, hogy még mindig nem túl attraktív a jelenlegi környezetben a kamatozása. Mindenféleképpen érdemes tehát a hamarosan bővülő paletta miatt is tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!