Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Kiverte a biztosítékot Orbán – miért tört ki a forrongás?

Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke 98 éves korában hunyt el december végén. Delors 10 éven át töltött be kulcsfontosságú szerepet uniós végrehajtó testület élén 1985 és 1995 között. Az olyan úttörő projektekhez fűződik a neve, mint például az euro és az Erasmus-programok létrehozása, de kiemelt szerepet töltött be az egységes piac és a schengeni övezet kialakításában is. Orbán Viktor miniszterelnököt Emmanuel Macron francia államfő hívta meg a búcsúztatási szertartásra. A magyar kormányfő jelenléte azonban kiverte a biztosítékot, és nemtetszését fejezte ki sok uniós vezető.

Miért tört ki a forrongás – a nézeteltéréseket most sem sikerült félretenni?

Úgy tűnik az európai vezetők nem bocsátották meg Orbán Viktor legutóbbi jelenetét a decemberi csúcstalálkozón. Orbán az utóbbi években egyre erősebben bírálta az Európai Uniót, és ez sok európai vezetőnek nem tetszik. Bár a magyar kormányfő véleménye szerint Brüsszel károsítja Magyarország értékeit, ennek ellenére az Európai Uniót nem szeretné elhagyni. Ezen felül többen is Orbán Viktort tartják felelősnek a Delors-utódot, Ursula von der Leyent gúnyoló magyarországi plakátsorozatért.

Az Európai Unió és Magyarország vitája

Decemberben az Európai Bizottság a Magyarországnak járó 32 milliárd euróból felszabadított több, mint 10 milliárd euró forrást. A Politico szerint több európai vezetőnek sem tetszett a magyar miniszterelnök látogatása, és kérdésessé vált, hogy ezek után van-e értelme további uniós forrásokat felszabadítani Magyarország számára. Mivel Ukrajna támogatása továbbra is bizonytalan, ezért már szervezik a következő brüsszeli csúcsot, amely várhatóan február 1-jén lesz egtartva. Ha nem találnak megoldást sem Európában, sem pedig az Egyesült Államokban akkor Ukrajna 110 milliárd dollárnyi támogatástól eshet el. Ez pedig az Institute for Study of War (ISW) amerikai biztonságpolitikai agytröszt szerint végzetes lehet, hiszen hatalmas előnyre tenne szert Oroszország. Szerintük Moszkva addig támadja majd Ukrajnát, amíg el nem foglalja az egész országot.

Címlapkép forrása: Shutterstock