Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Forint – rég látott zuhanás, mit léphetnek erre Matolcsyék?

Az uniós források egy részének érkezéséről szóló előző heti hírek hatására komoly erősödést mutatott a magyar fizetőeszköz. A forint diadalmenete azonban úgy néz ki, hogy ideiglenesnek bizonyult. Tegnap ugyanis 385 felett is járt az EUR/HUF keresztárfolyam, bár azóta láthattunk némi korrekciót. Ma jön a hazai jegybank döntése, a kommunikációra lesz érdemes figyelni.

Forint – egyszer fent, egyszer lent

Mint arról mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság felszabadított Magyarország számára több, mint 10 milliárd euró forrást. Ennek értelemszerűen örült a piac, lassan évek óta fontos kérdés ugyanis a forint megítélése szempontjából az uniós források kérdése. Nem tartott viszont sokáig az öröm, melynek több okai is lehetett. Ide sorolható, hogy az Európai Unióval való viták miatt továbbra is kétséges a többi forrás sorsa. Ráadásul a Financial Times írt arról is, hogy elvehetik Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban. Aggódhattak esetleg a befektetők a Fitch Ratings pénteki döntése miatt, végül azonban nem minősítette le Magyarországot a hitelminősítő. A nemzetközi piacokon pedig a hangulat egyértelműen jó, és az európai tőzsdéken is jobbára emelkedéseket láthattunk az utóbbi időszakban.

Jön a döntés

A piacok így a forint kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai kamatdöntő ülésére fókuszálhatnak. A novemberi ülésen a Monetáris Tanács 11,5 %-ra csökkentette az irányadó kamatszintet. Jócskán eltávolodtunk tehát a korábban majdnem egy évig jellemző 18 %-os kamattól. A mai kamatdöntő ülésen is a 75 bázispontos kamatcsökkentés a legvalószínűbb. Virág Barnabás alelnök szavai szerint ugyanis 11 % alá csökkenhet év végére az irányadó ráta. Emiatt nem is a feltétlenül maga a döntés lehet az izgalmas, hanem a hozzá fűzött kommunikáció. Megtudhatjuk, hogy az MNB milyen monetáris politikai szemlélettel tervez belevágni a 2024-es évbe a csökkenő infláció mellett. Ez nagy jelentőséggel bír a forint szempontjából. Az biztos, hogy a jegybank egyre többször emelte ki a pozitív reálkamat szükségességét, azaz, hogy az alapkamat magasabb legyen, mint a közölt infláció. Ha ezt tartják, az alapvetően ad egy várható keretet az MNB kamatpolitikájára vonatkozóan is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!