2024 február 29

Elgyengült az EU – Magyarország átvenné az irányítást?

Orbán Viktor szerint az elmúlt években az EU elgyengült és megosztottá vált. Komoly javaslattal állt elő a miniszterelnök, aki szerint Magyarország terve már el is készült. A cél nem az, hogy Magyarország otthagyja az európai közösséget, hanem hogy elfoglalja azt – át kell venni a politikai irányítást Brüsszelben.

Szuperállam – Vágyálom vagy valóság?

A miniszterelnök csütörtök este adott interjújában kényes témákat feszegetett. Szó esett az ukránok támogatásáról, uniós forrásokról, migrációról és a Brüsszel feletti politikai irányítás megszerzéséről. Orbán Viktor szerint Brüsszel károsítja Magyarország értékeit, viszont ennek ellenére az Európai Uniót nem szeretné elhagyni. Most az egyetlen elfogadható megoldás, ha a következő európai parlamenti választásokon sikerül átvenni Brüsszel politikai irányítását. Majd később azt is hozzátette, hogy nekünk olyan Brüsszel kell, amely kiáll a nemzetek megbecsülése és szuverenitása mellett. Ezzel szemben most Brüsszel a nemzetek helyett egy új szuperállamot akar létrehozni a kormányfő szerint.

EU és Magyarország – Ki zsarol kit?

Az Orbán kormány egy régóta húzódó csatában ért el előrelépést, amikor a Magyarországnak járó 32 milliárd euróból most 10-et sikeresen begyűjtött. A Bizottság szerint csak véletlen egybeesés, hogy a Magyarország számára több, mint 10 milliárd eurós forrás felszabadítása pont azon találkozó előtt lett jóváhagyva, ahol Orbán azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, illetve a Kijevnek nyújtott további segélycsomag. Több uniós politikus figyelmeztette Brüsszelt, hogy ne engedjen a magyar vezető zsarolásának. Orbán szerint a zsaroló szerepét nem ő, hanem az Európai Parlament játssza. A zsarolás „tény”, amit még maguk a zsarolók is elismertek – idézte a miniszterelnök szavait a Politico, brüsszeli lap.

Címlapkép forrása: Shutterstock