Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Ukrajna csatlakozása – Kényes témát feszegetett Orbán Viktor

Azonnal egy interjúval kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a decemberi hónapot, amelyben olyan fontos kérdésekre adott választ, mint Magyarország álláspontja Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban. Ezen felül a kormányfő az olyan gazdasági kérdésekről is beszélt, mint a minimálbér-emelés és a nyugdíj.

„Magyarország meg fog akadályozni döntéseket” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint az Ukrajna csatlakozásáról szóló javaslat nincs megfelelően előkészítve. Nem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus. A lassan két éve húzódó háború során mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el. A háború miatt számos kérdésre továbbra sem kaptunk választ. Amíg Ukrajna háborúban áll addig bizonytalan az ország területe, amelyet fel akar venni az Európai Unió csakúgy, mint a lakosság száma. Természetesen az sem mindegy, hogy mennyi segélyt küld az Európai Unió az ukránoknak.

EU-csúcs – Dönteni kell!

Orbán Viktor szerint az EU-nak el kell döntenie, honnan szerez pénzt a támogatáshoz. A miniszterelnök támogatná egy közös uniós alap létrehozását. „Ha Ukrajnának pénzt akarunk adni, az a költségvetésen kívül történjen, és legyen transzparens” – tette hozzá. Orbán Viktor nagy összecsapásra készül a közelgő decemberi EU-csúcson, ahol az egyik legforróbb téma Ukrajna támogatása és csatlakozásának megkezdése lesz. A miniszterelnök szerint nem szabad előre rohanni, hiszen lehet tudni, hogy nem lesz egyetértés ez ügyben. Nincs megfelelően előkészítve Ukrajna csatlakozása, mindenkivel tárgyalni kell, az érdekeket össze kell hangolni – mondta el véleményét Orbán Viktor.

Magyarország – Infláció és minimálbér

„A legrosszabbon már túl vagyunk, 2023 volt a legveszélyesebb év.” Októberre sikerült elérni az egy számjegyű inflációt Magyarországon. Elindult a CSOK Plusz, meg lett emelve a babaváró hitel, most viszont az a kérdés, hogyan lesz jobb? A bérek 10-15 százalékkal nőnek az alsó sávban, ami a magasabb szinteket is megemeli. A nyugdíjakat pedig a kormány – ahogy megígérte – mindenképp hat százalékkal emeli majd, még akkor is, ha ötszázalékos az infláció.

Címlapkép forrása: Shutterstock