2024 február 21

Orbán és Brüsszel – ez a harc lesz a végső?

Közeleg a decemberi EU-csúcs, amelyen az egyik legforróbb téma Ukrajna támogatása és csatlakozásának megkezdése lesz. A források szerint Brüsszel aggódik, hogy Orbán Viktor nem ért egyet az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájával, és abban reménykednek, hogy a decemberi EU-csúcson Magyarország feladja vétóját Ukrajnával szemben. A decemberi EU-csúcs előkészítése keretében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Budapestre utazott a hét elején, kérdés, hogy eredményes volt-e az egyeztetés. Amennyiben nem, akár eszkalálódhat a feszültség Brüsszel és Orbán Viktor között a drámainak ígérkező decemberi EU-csúcson.

Kiürült a malacpersely, Európa kezében Ukrajna sorsa?

Októberben John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy finanszírozási keretük már nagyon a „kötél végén” van. Európán pedig egyre nagyobb a nyomás, hogy fenntartsa Ukrajna támogatását. Az EU egyik legnagyobb félelme, hogy Orbán már nincs egyedül a harcban. A szlovén Delo lap szerint Robert Fico szlovák miniszterelnökkel erős szövetséget alkotnak a kérdésben. Ezen felül nem kizárt, hogy az egyértelmű győzelmet arató holland Geert Wilders is hasonló álláspontot képvisel majd. Geert Wilders győzelme jól mutatja, hogy a szélsőjobboldali politikai ideológia új szakaszába lépett Nyugat-Európa.

Magyarország és az EU csatája döntheti el az orosz-ukrán háború sorsát?

Továbbra sem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus. A lassan két éve húzódó háború során mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el. A felek közti békére továbbra sem utalnak jelek. Egyre közelebb vagyunk viszont a decemberi EU-csúcshoz, amelyen Ukrajna csatlakozási folyamatának megkezdéséről és a segélyek utalásáról lesz szó. Ha nem sikerül megegyezésre jutni a Magyarországnak és Brüsszelnek a visszatartott 13 milliárd euróról, akkor ez akár az Ukrajnának szánt segélyekről szóló szavazáson is kiütközhet.

Címlapkép forrása: Shutterstock