2023 december 03

Az Egyesült Államok malacperselye – Ki, mennyi pénzt kap a háborúhoz?

Az Egyesült Államok pénztárcája további nyomás alá került, hiszen újabb jelentkező akadt, akinek szüksége lesz támogatásra. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a mai napon sürgősségi” eljárással fog finanszírozási kérelmet benyújtani a Kongresszusnak. A világ legnagyobb gazdaságának érdekében áll Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatása is.

Október elején még komoly viták alakultak ki az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy finanszírozási keret már nagyon a „kötél végén” van. A támogatás feszültség és bizonytalanság forrása volt, mivel a Képviselőházban többeknek komoly kétségei voltak, sőt egyesek nyíltan ellenezték az ukrán hadsereg további finanszírozását. Ukrajna ebben az időszakban egymás után veszítette el a szövetségeseit, azonban úgy tűnik, hogy a legnagyobb támogatója most újra megnyitja a csapot. Washington, egyedül a katonai segélyben több, mint 43 milliárd eurót küldött már Ukrajnának, ami több, mint a listán következő tíz adományozó együttes támogatása.

Mennyi pénz marad így Izraelnek?

Biden nem adott ki részleteket a mai kérelem pénzügyi vonzatáról, annyit viszont elárult, hogy ez jelzi majd „példátlan elkötelezettségüket Izrael biztonsága iránt”. Egyes információk szerint a teljes csomag eléri a 100 milliárd dollárt. A tervek szerint ebből 60 milliárd dollár illeti meg Ukrajnát, 14 milliárd Izraelt. A kérelemben szerepel 10 milliárd dollár humanitárius segélyre, 14 milliárd határbiztonságra és 7 milliárd dollárt szánnának az indiai-csendes-óceáni térségnek. Egyes elemzők szerint az Egyesült Államok nem szeretne közvetlenül részt venni a háborúk egyikében sem, de költségvetését tekintve mindenképpen van kapacitása mindkettő támogatására.

Amíg az Egyesült Államokban a pénzekről tárgyalnak, addig Ukrajnában és Gázában tovább pusztítanak a csapatok. Az ukrán védelmi erők most először használták az Egyesült Államok által szállított nagy hatótávolságú fegyvert. Ezek segítségével két orosz katonai repülőtérre mértek csapást, megsemmisítve kilenc helikoptert. Az Izrael-Gáza konfliktusnak is már legalább 5000 halottja van. Ezen felül Izraelben 3800, Gázában 12000, Ciszjordániában pedig 1300 sérültről számoltak be.

Címlapkép forrása: Shutterstock