2023 november 28

Kevésbé keresik a használt lakásokat az USA-ban

Csaknem 13 éves mélypontra csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma szeptemberben.

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön azt közölte, hogy szeptemberben szezonális kiigazítással, évesítve az előző havihoz képest 2,0 százalékkal 3,96 millióra, 2010 októbere óta a legalacsonyabbra csökkentek az eladások az USA-ban. A tényleges értékesítés azonban így is felülmúlta a 3,89 milliós piaci várakozást. Augusztusban 4,04 millió volt az évesített értékesítési szám. Éves összevetésben továbbra is jelentős, 15,4 százalék a visszaesés. A használt lakások mediánára éves összehasonlításban 2,8 százalékkal, 394 ezer 300 dollárra nőtt szeptemberben. Az eladásra váró lakások száma 1,13 millió volt szeptemberben. 2,7 százalékkal több, mint augusztusban, az egy évvel korábbinál azonban 8,1 százalékkal kevesebb.

Az eladások szeptemberi üteme mellett 3,4 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást. Miután tavaly szeptemberben ez a mutató 3,2 hónap volt. A szakértők általában 4-7 hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly szempontjából. A potenciális vevők továbbra is magasabb árakkal és korlátozott eladó lakáskínálattal szembesülnek. Emiatt még nagyobb kihívást jelent a lakásvásárlás a jelenlegi kamatkörnyezetben.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát. Szakértők az amerikai használtlakás-eladások további csökkenésére számítanak, különösen annak ismeretében, hogy az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán ismertetett adatai szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti, szintén csaknem 23 éves rekordot jelentő 7,67 százalékról 7,70 százalékra, 2000 novembere óta a legmagasabbra emelkedett az Egyesült Államokban.

A múlt héten immár a hatodik egymást követő héten emelkedett a jelzáloghitelek kamata. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az USA-ban a múlt héten 6,9 százalékkal, április óta a legnagyobb mértékben csökkent, így 1995 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a jelzáloghitelek iránti keresletet mérő index.