2023 december 07

Fegyverszállítás – Sorsdöntő választások előtt áll Szlovákia

Alig több, mint egy hete történt, hogy a lengyelek bejelentették, hogy nem szállítanak több fegyvert Ukrajnába, most Szlovákia döntésétől retteghet Ukrajna. A hétvégén jönnek a választások, és jó esélye van Robert Fico volt miniszterelnöknek, hogy visszatérjen az ország élére. Fico arról beszélt, hogy Szlovákia békés ország, és egyértelműen kijelentette, ha ő nyer, akkor nem küldenek több fegyvert Ukrajnának. Szlovákia eddig más országokhoz hasonlóan az erején felül támogatta Ukrajnát fegyverekkel. Most az ukránokat viszont az fenyegeti, hogy újabb szomszédjuk támogatását veszíthetik el. Múlt héten már beszámoltunk az első csapásról, hiszen Lengyelország bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert és inkább saját készletének feltöltésére fog koncentrálni. A lengyel fegyverraktárak nagyjából üresek, miután Varsó csaknem 400 tankot és egyéb felszerelést szállított mintegy 3 milliárd euró értékben Ukrajnának az elmúlt hónapokban. A szombati választások újabb csapást mérhetnek az ukránokra.

Szlovákia miatt volna szétesőben Európa egysége?

A hétvégi választásokra készül az ország, és a legtöbb közvélemény-kutatást Robert Fico SMER pártja vezeti. Fico kijelentése, hogy Szlovákia nem küld több fegyvert Ukrajnába, nemcsak a háborúban álló országban, hanem a nyugati fővárosokban is megcsengette a vészharangot, mivel az EU és a NATO egységén ezzel egy újabb repedés keletkezhet. Magyarország retorikájának – csak a diplomácia biztosíthatja a békét – visszhangja lehet Szlovákia. Az exminiszterelnök azt is elmondta, hogy osztja a magyar kormányfő nézeteit, mondván: „Senki sem mondhatja, hogy a béke pártján áll, miközben lőszert szállít”.

A Politico hírportál elemzése szerint azonban felesleges a felhajtás. A cikk szerint Robert Fico visszatérésének nincs akkora jelentősége Európára nézve. A nyugati politikusok túlértékelik a szlovákiai választások kimenetelét, hiszen Szlovákia nagyban függ az uniós pénzektől. Éppen ezért nem látják reálisnak, hogy eltávolodna Európától. Ami pedig a fegyvereket illeti, Szlovákia már mindent átadott Ukrajnának, amit a saját hadsereg nélkülözni tudott – jegyezte meg a Politico.

Címlapkép forrása: Shutterstock