2023 december 02

Háború – Lengyelország súlyos csapást mért Kijevre

Oroszország az éjszaka folyamán rakétatámadásokat indított el Ukrajna ellen, a célpontok között Kijev és öt másik város is szerepelt. Ez volt az elmúlt hetek egyik legnagyobb támadása az oroszok felől. A támadások azután érkeztek, hogy Zelenszkij az ENSZ csúcstalálkozóján adott több beszédében is elítélte Oroszországot. Ezen felül felhívta a figyelmet az orosz tömegpusztításra, illetve arra buzdította a vezetőket, hogy egyesüljenek Ukrajnával Moszkva ellen. Az oroszok támadása ismét nagy nyomás alá helyezte Ukrajna energiainfrastruktúráját, emlékeztetve ezzel őket az előző téli időszakra, ahol az oroszok légi csapásai jelentős kieséseket okoztak több városban is.

Zelenszkij Washingtontól kérne segítséget

Európa a háború kezdete óta már 37,8 milliárd euró segélyt biztosított Ukrajnának. Egyes szakértők szerint azonban az ukrán elnök előtt egyetlen járható út maradt, tárgyalóasztalhoz kell ülni. Az orosz-ukrán háborúban azonban továbbra sem látjuk a fényt az alagút végén. Az oroszok szeretnék elfoglalni Ukrajna teljes területét, az ukránok pedig az eddig elvesztett területek visszaszerzéséért harcolnak. Ezért közép- és hosszú távon még több támogatásra lesz szükségük. Zelenszkij most New Yorkból Washingtonba utazott, ahol amerikai törvényhozókkal, közigazgatási tisztviselőkkel és Joe Biden elnökkel találkozott azzal a céllal, hogy több segélyt biztosítson Ukrajnának.

Ukrajna rossz híreket kapott Lengyelországból. Miközben az Egyesült Államoktól próbált Zelenszkij további segítséget kicsikarni, Lengyelország súlyos csapást mért Kijevre. Kijelentette ugyanis, hogy nem szállít több fegyvert szomszédjának, a mezőgazdasági export körüli viták miatt. Varsó Kijev egyik legmegbízhatóbb szövetségese volt, amióta Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, ezért ez jelentős veszteséget jelent számukra.

Címlapkép forrása: Shutterstock