2023 december 02

Szlovákia lépett, mi lesz az ukrán gabona sorsa?

Lengyelország, Kijev egyik legmegbízhatóbb szövetségese súlyos csapást mért az ukránokra. Kijelentette ugyanis, hogy nem szállít több fegyvert szomszédjának, a mezőgazdasági export körüli viták miatt. Az olcsó gabonával kapcsolatos viták egyre több problémát hoztak magukkal, az ukránok most viszont már inkább tárgyalnának. Hogyan fajult idáig a vita, és mi okozta az EU tagok felháborodását?

Az ukrán gabona behozatalának korlátozása

Az orosz-ukrán háború kitörése után az Európai Unió vámmentessé tette az ukrán gabona uniós importját. A terv célja az volt, hogy ezzel majd az ukrán gabona akadálytalanul juthat el a rászoruló országokba. A nemes terv azonban félrecsúszott, és az olcsó gabona elárasztotta az unió keleti országait. Ezek az országok arról is beszámoltak, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékeket, amelyeket főként nyugatabbra történő tranzitra szántak, helyben értékesítik, károsítva saját gazdáikat. Ezt követően az Európai Unió május 2-án átmeneti importkorlátozó intézkedéseket hozott szeptember 15-ig. Miután viszont az Európai Unió vezetői úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg az importkorlátozó intézkedéseket, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország nemzeti korlátozásokat vezetett be az ukrán gabonaimportra a múlt héten.

Szlovákia lépett, magára hagyva a magyarokat és a lengyeleket

Bár a múlt héten még mindhárman az olcsó ukrán gabona importja ellen voltak, most úgy tűnik Szlovákia mégis meg tudott egyezni az ukránokkal. A két ország mezőgazdasági miniszterei abban állapodtak meg, hogy egy különleges engedélyeztetési procedúrát hoznak létre az ukrán mezőgazdasági termékekre.

Bár az ukránok pár napja még perelni akartak, most már diplomáciai megoldást szeretne elérni Lengyelországgal is. Ukrajna közölte, hogy mezőgazdasági minisztere lengyel kollégájával folytatott telefonbeszélgetés során megállapodott abban, hogy mindkét ország érdekében megoldást találnak a gabonavitára. A fegyverszállítás kérdése azonban továbbra is nagy fejtörést okozhat majd Ukrajnának, hiszen Lengyelország bejelentette, hogy a beígért fegyvereken túl már nem szállít több fegyvert Ukrajnának. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint mostantól inkább a lengyel hadsereg modernizálására koncentrálnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock