2024 március 04

Mindenkit meglepett az ukrán titkosszolgálat – Mattot kapott Oroszország?

Hatalmas forrongást okozott egy, az ukrán titkosszolgálat által közzétett videó. A már lassan két éve tartó háborúban most szinte egy hihetetlen akciót vittek véghez az ukránok. Bár a bizonyítékként közzétett felvétel rossz minőségű, annyi látható biztosan, hogy egy katonai repülőgép körül valami ég, de miért okozott ekkora őrületet a felvétel? Hatalmas áttörés lehet ez az ukrán csapatoknak, akik az utóbbi hónapokban komoly problémákkal néztek szembe, ugyanis kiderült, hogy Ukrajna 110 milliárd dollárnyi támogatástól eshet el. Az ukrán titkosszolgálati szervezet akciója viszont önbizalommal töltheti el a harcban álló ukrán csapatokat. Mi is történt valójában?

Háború – Az ukrán titkosszolgálat súlyos csapást mért az oroszokra

A Newsweek arról számolt be, hogy az SzBU, ukrán titkosszolgálati szervezet több, mint 2000 kilométerre az ukrán határtól megsemmisített egy orosz vadászbombázót a Sagol légibázison. Abban az esetben tehát, ha az állítás igaz, és az ukránoknak sikerült beszivárogni Oroszország egyik legjobban védett, stratégiai fontosságú objektumába, akkor az oroszok nagyon komoly bajban lehetnek.

Az oroszok pusztítása – Ezért olyan fontos az ukránoknak a támogatás

Az utóbbi hónapokban sokan feltették már a kérdést, hogy mi történik majd Ukrajnával, ha elfogy a nyugati támogatás. Egy amerikai biztonságpolitikai agytröszt, az Institute for Study of War (ISW) most egy friss elemzést tett közzé ebben a témában. Nem véletlen, hogy egy ilyesfajta elemzés kidolgozásán kezdett el dolgozni az ISW, hiszen egyre több szakértőt foglalkoztatott a kérdés, hogy mekkora veszély leselkedik a keleti határszakaszra és Európára, ha az utóbbi két évben háborúzó, felbőszült Oroszország a közvetlen szomszédunkba költözik?

Az agytröszt szerint a segélyek leállítása után Oroszország addig támadja majd Ukrajnát, amíg el nem foglalja az egész országot. Egyre forróbb a helyzet, hiszen az Egyesült Államok törvényhozása hónapok óta nem tud megállapodni a következő segélycsomagról. Az elemzők szerint Oroszország háborújának célja az ukrán államiság eltörlése és az ukrán identitás felszámolása. Szerintük, ha nem érkezik több támogatás Ukrajnába, akkor az oroszok egy újabb, átfogó támadást intéznek majd Ukrajna ellen.

Címlapkép forrása: Shutterstock