Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Váratlan döntés – Zelenszkij mattot adott saját magának?

Hatalmas forrongást okozott Zelenszkij váratlan döntése. Egyesek már Ukrajna vesztét emlegetik, de vajon mi áll Zelenszkij rejtélyes döntése mögött? Az amerikai támogatás nélkül rendkívül nagy az ukrán vereség kockázata, és egyre nagyobb a feszültség. Az ukrán elnök váratlan döntésére sokan felkapták a fejüket, vajon ezzel most mattot adott saját magának, vége a nagy barátságnak?

Heves reakciót váltott ki az elnök döntése

Zelenszkij ukrán elnök az utolsó pillanatban mondta vissza az amerikai Kongresszus előtt tervezett meghallgatását. Arról nem közöltek további információt, hogy miért döntött így Zelenszkij, viszont a BBC arra utalt, hogy az elnök távolmaradása összefügghet azzal, hogy a Kongresszusban egyre nagyobb viták alakultak ki az Ukrajnának nyújtandó, következő támogatási keretről. Sértődésről lenne szó, vagy van egyszerűbb válasz a mindenkit foglalkoztató kérdésre? Amíg ugyanis nem születik megállapodás, a háborúban álló ország sem pénzt, sem fegyvert nem fog kapni. Ezért tehát nagyon nem mindegy milyen döntést hoz a Kongresszus. Ahogy viszont az sem mindegy, hogyan reagál Zelenszkij, hiszen egy, a mostanihoz hasonló indokolatlan távolmaradással saját hírnevét is kockáztathatja, amely Ukrajna túlélésére is nagy hatással lehet. Az ország pedig lassan már két éve áll háborúban az oroszokkal, és túlélésük szinte teljes mértékben a kapott támogatásokon múlik.

Zelenszkij tanácsadója nyíltan kijelentette: Ukrajna veszíteni fog Amerika nélkül

Az ukrán fegyveres erők és az orosz hadsereg lassan már két éve tartó háborúja jelentősen kimerítette az ukránokat. Hétről hétre drasztikusan nőnek a veszteségek mindkét oldalon. Egyre többen hirdetik a tűzszüneti megállapodást, köztük Moszkva és az Egyesült Államok is.

Az ukrán elnök egyik tanácsadója viszont tegnap már arról beszélt, hogy Ukrajna veszíteni fog Amerika nélkül. Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak szerint segítségnyújtás késlekedése miatt Ukrajna akár el is veszítheti a háborút. Hatalmas tehát a tét, és Zelenszkij távollétéről azóta sem tudtunk meg többet. Egy magas szintű demokrata képviselő azt mondta, hogy az ukrán elnököt egy „last-minute” ügyben hívták el, azonban ennél több információt nem közölt.

Címlapkép forrása: Shutterstock