Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Továbbra is gyengélkedik az euróövezet gazdasága

Novemberben az előzetes értéknél kissé jobban alakult a szolgáltatóipari aktivitás az euróövezetben.

A szektor és a gazdaság egésze is még mindig teljesítményromlást mutat a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden publikált legfrissebb kimutatása alapján. Novemberben közel három éve először csökkent a munkaerőfelvétel az euróövezetben. A szolgáltatóipari BMI novemberi végleges értéke 48,7 pont lett, magasabb az előzetes 48,2 pontnál és egyúttal javulást is képvisel az októberi 47,8 ponthoz képest. A múlt pénteken publikált novemberi feldolgozóipari BMI 44,2 pontra emelkedett a várt 43,8 pont helyett az előző havi 43,1 pontról.

Gazdasági mélypont ?

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő novemberi kompozit BMI 47,6 pontra emelkedett az októberi 46,5 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági teljesítmény romlását, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi. A feldolgozóipari BMI novemberben elért értéke már sorban a tizenhetedik hónapja a feldolgozóipari teljesítmény romlását jelzi, a szolgáltatóipari viszont augusztusban süllyedt első alkalommal 50 pont alá, a kompozit pedig júniusban. Az euróövezet négy legnagyobb gazdasága mindegyikében gyengült a gazdasági teljesítmény novemberben. A legrosszabbul Franciaország teljesített, ahol a kibocsátás csökkenésének mértéke alig valamivel haladta meg a szeptemberi, közel hároméves mélypontot. Németországban és Olaszországban októberhez képest enyhült a visszaesés mértéke – közölte a távirati iroda.

Lábadozik az exportpiac

Pozitív teljesítményt az euróövezeten belül csak Írország tudott felmutatni novemberben 52,3 pontos kompozit BMI-vel. Az euróövezeti áruk és szolgáltatások iránti kereslet novemberben továbbra is jelentős mértékben fékezte a gazdasági aktivitást. Az új vállalkozások száma már hatodik hónapja csökkent, bár július óta a legkisebb mértékben. A feldolgozóipari új megrendelések továbbra is nagyobb mértékben csökkentek, mint a szolgáltatások iránti kereslet. A negyedik negyedév közepén a nem belföldi ügyfelek kereslete ismét visszaesett. A külföldi új megrendelések száma meredeken csökkent, már a huszonegyedik egymást követő hónapban. A teljes rendelésállományhoz hasonlóan az exportértékesítés teljesítménye a gyártóknál lényegesen rosszabb volt, mint a szolgáltatóknál.

Az új megrendelések beérkezésének lassulása a megrendelésállomány hátralékának csökkenéséhez vezetett, ami már a nyolcadik egymást követő hónapja tart. A megrendelésállomány csökkenése mérsékelte a vállalatok felvételi hajlandóságát, ami közel három éve az első alkalommal billentette negatív tartományba a vonatkozó mutatószámot. Az állásvesztés azonban csak a feldolgozóiparra volt jellemző, a szolgáltatóiparban a felvételi létszám lassuló növekedésében mutatkozott meg. „A szolgáltatási szektor novemberben is folytatta lejtmenetét. Az aktivitási index szerény javulása nem sok optimizmusra ad okot a közeljövő gyors fellendülését illetően.

GDP-csökkenés várható

A borús kilátásokat erősíti az új vállalkozások számának ötödik egymást követő havi zsugorodása, bár novemberben kissé mérsékelt ütemben. Az üzleti várakozások ezt követően visszafogottan alakultak, jóval a hosszú távú átlag alatt maradtak, és enyhe visszaesést mutattak. A legfrissebb BMI-mutatókat is figyelembe vevő GDP-előrejelzésünk szerint a negyedik negyedévre a GDP csökkenése várható” – foglalta össze a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Borítókép: Shutterstock