2024 július 25

Németországban is gyorsult az infláció

Németországban az elemzők által várt mértékben gyorsult az infláció decemberben – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, Destatis csütörtökön.

Decemberben a fogyasztói árak éves szintű emelkedése 3,7 százalékot tett ki decemberben a novemberi 3,2 százalék után, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb volt. Decemberben az élelmiszerek éves árnövekedése 4,5 százalékra lassult a novemberi 5,5 százalékról, a szolgáltatásoké pedig 3,4 százalékról 3,2 százalékra mérséklődött. Az energiaárak 4,1 százalékkal nőttek decemberben éves összevetésben a novemberi 4,5 százalékos csökkenés után. Az energia- és élelmiszerárak nélküli, úgynevezett maginfláció 3,5 százalékra csökkent a novemberi 3,8 százalékról – közölte a távirati iroda.

Decemberben – szintén nem végleges adat szerint – havi bázison – 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói ára a novemberi 0,4 százalékos csökkenés után. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP éves bázison 3,8 százalék volt decemberben, jócskán meghaladta a novemberi 2,3 százalékot. Havi bázison a HICP 0,2 százalékkal nőtt decemberben a novemberi 0,7 százalék esést követően. A német statisztikai hivatal január 16-án ismerteti a decemberre vonatkozó végleges adatokat.

Borítókép: Shutterstock