2024 május 24

Zelenszkij Washingtonba rohan – mekkora a baj?

Holnap kerül sor Biden és Zelenszkij találkozójára, amelyen várhatóan az ukrán elnök több pénzt és fegyvert kér majd legfőbb szövetségesétől. A találkozó előtt viszont hatalmas forrongást okozott az amerikai külügyminiszter kijelentése, amelyre sokan felkapták a fejüket. Antony Blinken elszólta magát Ukrajnával kapcsolatban.

Biden és Zelenszkij találkozó – Van még pénz Amerika zsebében?

Joe Biden meghívta Zelenszkij elnököt a Fehér Ház kedden tartott ülésére, hogy megvitassák az amerikai támogatás folytatását az Oroszország ellen folytatott háborúban. A találkozóra azután kerül sor, hogy az amerikai kormány felhívta a figyelmet arra, hogy lassan kimerülhet a keret az Ukrajnának nyújtandó segélyekre, hacsak a törvényhozás nem lép ez ügyben. Úgy tűnik Biden nem sértődött meg Zelenszkij váratlan döntését követően, miután múlt héten az ukrán elnök az utolsó pillanatban mondta vissza az amerikai Kongresszus előtt tervezett meghallgatását. A Fehér Ház vasárnapi közleményében az áll, hogy a keddi találkozón az Amerikai Egyesült Államok bizonyítani szerezné elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett.

A Zelenszkij látogatása során a kulcsfontosságú témák közé tartozik majd az Egyesült Államok és Ukrajna közötti védelmi együttműködés, különösen a fegyverek és légvédelmi rendszerek előállításával kapcsolatos közös projektek. Az Egyesült Államok célja, hogy Kijev megvédhesse magát Oroszország brutális inváziójával szemben. Az elmúlt hónapokban látott összecsapások következtében időről időre egyre súlyosabb veszteségeket szenvednek el a csapatok. Az amerikai támogatás megszűnése térdre kényszerítheti Ukrajnát. Sorsdöntő találkozóra számíthatunk, hatalmas a tét.

Az elszólás, amiről mindenki beszél

A hirado.hu értesülése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter elszólta magát az Ukrajnának szánt pénzekről, és kijelentése sokakat felbosszanthat. A külügyminiszter nyilvánosan elismerte, hogy az Ukrajnának szánt pénzek döntő többsége az amerikai cégeknél landol. Egyesek szerint ezzel aláírta, hogy az Egyesült Államok a háborús helyzet fenntartásában érdekelt. Antony Blinken kijelentéséről szóló felvétel futótűzként terjed az interneten. Vajon a mostani találkozón eldőlhet a lassan két éve húzódó orosz-ukrán háború sorsa?

Címlapkép forrása: Shutterstock