2024 június 14

Állampapír – nagy bejelentés után indul a lakossági roham?

Néhány nappal ezelőtt jelentette be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy új sorozatot indít a Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP). A magyarok által leginkább kedvelt állampapír kamatozása az első periódusban fix lesz, és jóval kevesebb, mint a jelenleg kapható sorozaté. Emiatt különösen érdekes lesz figyelni az értékesítési adatokat.

Állampapír – óriási változás

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, nagyon új kondíciókkal tudunk PMÁP-ot venni november 29 után. A 2032/I állampapír 9 éves futamidejű lesz. Az első másfél évben fix évi 9,9 %-os kamatra számíthatunk, utána pedig az infláció felett fizet először 0,5%-os, később pedig 1 %-os kamatprémiumot. A pontos feltételekről az állampapír kapcsán érdemes elolvasni a Magyar Állampapír oldalán közzétett tájékoztatót. Az biztos, hogy az első másfél évben összességében kevesebbet fog hozni e 2032/I, mint elődje, a 2033/I. Az idei átlagos infláció ugyanis 17,8 % körül alakulhat, és ehhez jön még a 0,25%-os kamatprémium. Ugyanakkor itt 10 éves futamidőről van szó, és a kamatprémium végig 0,25 %-os lesz.

Később ezért az új sorozat lehet majd kedvezőbb, de most egyértelműen nagy a régi sorozat előnye. A Portfolio.hu is írt ezért arról, hogy a lakosság inkább még gyorsan bevásárolhat a régebbi fajtából. Már, aki megteheti, hiszen aki például a decemberi béréből is PMÁP-ban takarékoskodna, annak már csak az új sorozatot lesz lehetősége megvásárolni. A régebbi ugyanis csak november 29-ig, azaz szerdáig bezárólag kapható. Az értékesítési adatokat ezért kiemelt figyelemmel érdemes majd követni. Ha nagyon megugrik az előző heti, és a jövő heti értékesítés a PMÁP-ból, akkor szinte biztos, hogy sokan bevásároltak még a régi sorozatból. Hasonlóra korábban is volt példa. Ahogyan az is érdekes lesz, hogy amikor már csak az új sorozat kapható, akkor mennyire lesz népszerű a PMÁP.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!