2024 február 21

Állampapír – új világ jön, 7 nap maradt lépni!

Új sorozat érkezik a magyarok kedvenc állampapírjából. A 2032/I kóddal ellátott Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kondíciói között számos meglepetést is találhatunk. Más lesz a futamidő, a kamatozás a korábbi sorozatokhoz képest. Van azonban még lehetőség a régebbi verzióból is vásárolni a hónap végéig.

Állampapír – új sorozat, nagyon új feltételekkel

A Prémium Magyar Állampapír kondíciói többször is változtak új sorozatok megjelenésével a közelmúltban. Ezen nem is lehetünk meglepve, hiszen az inflációkövető állampapír a kamatozás jellegéből adódóan igencsak kitett a mostanában változó inflációs folyamatoknak. Az új sorozat 9 éves futamidejű lesz majd, szemben a most kapható, 10 éves futamidejű PMÁP-pal. A legnagyobb különbség azonban a kamatozásban lesz. Az első másfél éves periódusban fix, évi 9,9 %-os kamatozásra kell készülni, azaz 13,8 %-ot kapunk kézhez. Utána 4 éven keresztül az éves infláció felett 0,5 % prémiumot fizet az állampapír, utána pedig 1 %-os kamatprémiumra kell számítani.

A változásokkal lényegében kiveszik a rendszerből a mostani magas inflációt – írja a Portfolio az összefoglaló cikkében. A fix 9,9 %-os kamat ugyanis egészen biztosan alacsonyabb, mint amit a 2023-as átlagos infláció adna, még a kamatprémiumot figyelmen kívül hagyva is. Kérdés, hogy a lakosság számára mennyire lesz vonzó így az új sorozat, és mennyire próbálnak meg inkább a régebbi sorozatból bevásárolni. Utóbbira egyébként nem sok idejük van, hiszen november 29-ig vásárolhatnak már csak belőle a hazai megtakarítók. Az új állampapír, a 2032/I sorozat pedig november 29-től vásárolható.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!