2024 május 23

Állampapír – elképesztő a lakossági roham!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) október végi adatokat mutató statisztikái szerint tovább növelte előnyét a magyarok kedvence. A lakossági roham elsősorban a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) felé irányul, amelynek állománya tovább duzzadt. A magas infláció tehát továbbra is teszi a dolgát a lakossági befektetések terén. A többi dobogós kötvény viszont így egyre inkább lemaradt. A magyar forint állampapír piac szereplői között a sorrend nem változott.

Állampapír – magabiztosan vezet a nagy kedvenc

2023. október 31-én a PMÁP-ból 6605 milliárd forint értékben volt a lakosság kezében. Ezzel a szeptemberi állományhoz képest itt volt a legnagyobb változás. A 14,75 %-os induló éves kamatozás nagyon csábító, és az értékesítési adatokból is látszik, hogy hétről hétre egyre nagyobb a kereslet. Prémium Magyar Állampapír állománya az októberi hónapban több, mint 150 milliárd forinttal emelkedett. Lassan két éve fennálló probléma Magyarországon a történelmien magas infláció, ezért nem meglepő, hogy az inflációkövető állampapír ennyire népszerű. A PMÁP iránti lakossági roham akár így mindaddig kitarthat, amíg ekkora az infláció.

Tartja a második helyét a Bónusz Magyar Állampapír, annak ellenére, hogy a lelkesedés tovább csökkent, és az állománya beesett 900 milliárd forint alá. A dobogó alsó fokára a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állhatott fel, amelynek állománya a szeptember végi adatokhoz képest 34 milliárd forinttal csökkent. Október végén a magyarok közel 854 milliárd forint értékben tartottak a Magyar Állampapír Pluszból.

Bomba formában a rövid futamidős kötvények

Bár a dobogóról lecsúsztak, szép eredményt értek el a rövidebb lejáratú kötvények. Az Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) az alacsonyabb kamatozás ellenére jóval többet vásároltunk a múlt hónapban. A jelenleg 8 %-os fix kamatozás mellett vásárolható kötvény állománya majd 60 milliárd forinttal emelkedett. A lakosság kezében most 530 milliárd forint értékű Egyéves Magyar Állampapír van. A Kincstári Takarékjegy (KTJ), melynek értékesítése folyamatosan a Magyar Posta Zrt. állandó postai szolgáltatóhelyein történik, megőrizte népszerűségét. A KTJ állománya október végére meghaladta a 437 milliárd forintot.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!