2024 február 28

Ennyi lesz az új kamata az inflációkövető állampapíroknak!

A Prémium Magyar Állampapír 2023-ban az egyik legkedveltebb lakossági befektetéssé vált. Novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak az inflációkövető kötvényekben a megtakarítók. A decemberi inflációs adat ismeretében már tudjuk, hogy 17,6% lett a tavalyi átlagos infláció. Ez lesz tehát a papírok új kamatbázisa. A Bankmonitor ez alapján összegyűjtötte, mennyi lesz a meglévő PMÁP-sorozatok kamata a 2024-ben kezdődő új kamatperiódusukban.

Fénykorát éli idén a Prémium Magyar Állampapír. A 26 éves rekordnak számító 17,6%-os tavalyi átlagos infláció következtében korábban sosem látott magasságokba, bizonyos sorozatok esetében 19% fölé emelkedik a papír kamata a 2024-ben kezdődő kamatperiódusban. (Az inflációkövető állampapírok kamata két részből tevődik össze. Az előző naptári évi átlagos inflációra, mint kamatbázisra rakódik rá némi – legfeljebb 1,5 százalékpontnyi – kamatprémium.) Erre készülve a megtakarítók alaposan bevásároltak a kötvényből. 2023 őszén a PMÁP-ot már minden idők legnépszerűbb lakossági állampapírjának tekinthettük a maga 6954 milliárd forintos állományával.

Ennyi lesz a Prémium Magyar Állampapírok új kamata

Jelenleg 22 különböző PMÁP-sorozat van a piacon, melyek lejáratai 2024-től 2033-ig terjednek. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy mikor indul az egyes sorozatok következő kamatperiódusa. Mennyit hoznak addig a meglévő papírok, és azután mennyi lesz az éves kamatuk az új kamatbázis alapján. A számításokat az alábbi táblázat tartalmazza.

A Premium Magyar Allampapirok kovetkezo kamatai

Látható, hogy a Prémium Magyar Állampapírok vásárlói jó lóra tettek. A 2024-ben kezdődő kamatperiódusokban az egyes papírok éves kamatai szinte kivétel nélkül a 17,85% és 19,10% közötti tartományban lesznek. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minden befektetett 1 millió forint 178 500 forint és 191 000 forint közötti kamatot fog megtermelni 1 év leforgása alatt.

Kivétel ez alól a legutoljára kibocsátott, jelenleg vásárolható PMÁP, a 2032/I sorozat. Ez a papír az első, meglehetősen hosszú kamatperiódusában – kb. másfél éven keresztül – nem követi az inflációt. Évi 9,9%-os fix kamatot termel. 2025 áprilisától azonban változó kamatozásúvá alakul. Az utolsó év inflációja felett fizet majd kamatprémiumot, hasonlóan az összes többi Prémium Magyar Állampapírhoz.

Mi lesz 2025-ben, amikor lecsökkennek a kamatok?

Feltételezhetjük, hogy az inflációkövető állampapírok veszítenek majd a népszerűségükből, amint megérkeznek a számlákra a 2025-ben esedékes, fent bemutatott mértékű kamatok. Ha idén valóban 5-6% lesz az éves átlagos infláció, akkor ebből kifolyólag a papírok kamata is nagyot fog zuhanni. Egyenesen az egyszámjegyű tartományba.

Kérdés, hogy az akkori befektetési piacon lesz-e lényegesen jobb ajánlat a Prémium Magyar Állampapírok új kamatainál. Ha igen, akkor a lakosság portfóliójában megindulhat egy ahhoz hasonló átrendeződés, mint amilyet az utóbbi években a MÁP Plusz és a PMÁP között láttunk. Ez persze csak akkor lesz lehetséges, ha az Államkincstár megtartja azt a gyakorlatát, miszerint a lejárat előtt is hajlandó minimális (1%-os) tőkeveszteség árán visszavásárolni a meglévő állampapírokat.

Ha azonban az általános kamatcsökkenések közepette a PMÁP 2025-ben is versenyképes marad, akkor a megtakarítóknak nem lesz okuk kiszállni ebből a befektetésből. Különösen igaz ez a legújabb, 2032/I sorozatszámú kötvényre, ugyanis annak infláció feletti kamatprémiuma az utolsó 3 évben 0,50 százalékpontról 1,00 százalékpontra nő, így jutalmazva azokat a vásárlókat, akik hosszú időn keresztül megtartják a papírt.

Borítókép forrása: Shutterstock