2024 február 28

Állampapír – lakossági roham, azonnal csatlakozzunk?

Nagyon turbulens időszakát éli a hazai lakossági állampapírok piaca. Az állampapír ugyanis az egyik legnépszerűbb hazai megtakarítási forma, sokakat érintenek a kötvényekkel kapcsolatos változások. Márpedig utóbbiakból nincsen kevés, idén már új állampapír is érkezett, amellett, hogy módosultak a nagy kedvenc kondíciói. De hogyan reagál minderre a lakosság?

Állampapír – egyelőre adott a kedvenc

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) továbbra is közli minden héten, hogy hogyan alakultak az állampapír értékesítések az adatközlést megelőző héten. Ebből leszűrhetőek a legfrissebb trendek a lakosság körében. A hetekben különösen érdemes figyelni a számokat, a legnépszerűbb állampapír, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kondíciói ugyanis jelentősen megváltoznak. Az első kamatperiódus már rövidebb lesz, mint másfél év. Emellett a fix kamatperiódusban az évesített kamat mértéke 9,9 %-ról 7,9 %-ra esik. A korábbi, 2032/I sorozatból február 6-ig vásárolhatunk, utána már a 2032/J lesz elérhető az előzőekben kifejtett feltételekkel.

Úgy tűnik, a hazai megtakarítók élnek is a lehetőséggel. A PMÁP fogyott előző héten a legjobban, a kötvényből 43,2 milliárd forint értékben vásároltak. Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) a kamatozásának csökkenése ellenére is jól teljesít, 17,6 milliárd forintért vettek belőle. Az új értékpapír, a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) szorosan lett a harmadik helyezett 16,3 milliárdos értékesítéssel. Úgy tűnik, hogy az 1, illetve a 3 éves papírok továbbra is népszerűek a hazai háztartásoknál. Az előbbiek mellett múlt héten Kincstári Takarékjegyből (KTJ) 10,8, Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) 8,3 milliárdért vettek. Elhanyagolható értékesítést produkált továbbra is a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+).

Érdemes tájékozódni és válogatni is

Észrevehető volt az elmúlt időszakban, hogy a lakossági állampapírok piaca sokat változik. A rendkívüli inflációs- és kamatkörnyezetben ezen egyébként nem lepődhetünk meg. Az ÁKK kínálata igyekszik igazodni előbbi kettőhöz, ez pedig többször változtatásokat igényelhet. A kérdés nyilvánvalóan az, hogy hogyan alakítható ki így megfelelő befektetési portfolió. Mindenképpen érdemes a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni, és esetleg akár többféle papírból is összeállítani a portfoliót. Ráadásul a közzétételeket is megéri figyelni. Mint a PMÁP esetében is látszik, a bejelentések után még mindig van idő vásárolni az előző, esetleg kedvezőbb feltételekkel bíró állampapírból is egy ideig.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!