Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Januárban többlettel zárt a költségvetés

-Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt, miközben biztosította a forrásokat a 6 százalékos nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához – jelentette az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről csütörtökön kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést. Miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti – tette hozzá a jelentés. 2024 januárjában az államháztartás központi alrendszere 54,4 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak. A rezsivédelemmel összefüggésben a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációja a szokott ütemben megtörtént januárban. A közüzemi szolgáltatások támogatására fordított kiadások 2024 január végéig 181,3 milliárd forintot tettek ki.  8,3 milliárd forinttal magasabb a megelőző év azonos időszakában hasonló célra kifizetett 173,0 milliárd forintnál. 2023-ban Magyarország az Európai Bizottság igazságügyi reformra vonatkozó feltételeit maradéktalanul teljesítette – ismertette a távirati iroda.

Ennek eredményeként az uniós bevételek 2024. januárban (226,0 milliárd forint) több mint 191 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint 2023. januárban (34,6 milliárd forint). Januárban a kormány 6 százalékkal emelte a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Így meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. „Nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordítottunk január végéig” – írta a gyorstájékoztatóban a PM. Az államháztartás központi alrendszerének 2024. január végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját február 22-én adja ki a Pénzügyminisztérium.