Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Infláció – a régi ellenség hoz 420-as eurót?

Hosszú ideig tartó szenvedés után végre célba érhetünk. Pénteken közlik a friss inflációs adatot, amelyet izgatottan vár az egész ország. A történelmien magas infláció már a múlté. Az elemzők szerint viszont idén még az eddig pozitívnak mondható előrejelzéseket is túlszárnyalhatjuk. Bár az izgalmas januári adat előtt nagy a bizonytalanság, az elmúlt hónapokban sorra okozta a meglepetéseket a magyar infláció alakulása. A pozitív hangulat ragályos volt, egyre több elemző szerint akár 4 százalékra is csökkenhet az infláció. Ha viszont ez bekövetkezik, akkor az erősebb kamatemelés is lehetséges. Ez pedig érzékenyen érintheti a forintot, amely az utóbbi időben nagyon elhagyta magát. Az előrejelzések széles sávú szóródása nagy bizonytalanságra enged következtetni, de vajon a pénteki adat után a 420-as euróra kell készülnünk?

forint mi vár

Infláció – Az MNB célsávjába kerülhetünk, jöhet a nagy váltás?

Pénteken közlik a friss inflációs adatot. Ez pedig meghatározhatja az MNB monetáris politikáját a továbbiakban. Kevés annyira jelentős tényező van a forint szempontjából, mint az előbbi. A tavalyi év első felében több évtizede nem látott értékekkel nézett szembe az ország. Az év második felében viszont már markáns csökkenést figyelhettünk meg. A tempón azóta se lassítottunk. Két hónappal ezelőtt még 5-6 százalékos inflációra számítottunk, a most megjelent elemzésekben viszont nem zárják ki a 4 százalékos inflációt sem. Ebben az esetben viszont az MNB célsávjába (3 plusz-mínusz 1 százalék) is visszakerülhet az infláció. A szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy még ha ez be is következik az jó eséllyel csak átmeneti állapot lesz. Tartósan inkább majd 2025-ben érhetjük el az MNB célsávját.

Ráijesztettek a forintra – mi jön ezután?

Bár kifejezetten nyugodtan indult az idei év a magyar fizetőeszköz szempontjából, a forint piaci megítélése leromlott az utóbbi hetekben. Az elmúlt időszakban látott esésnek több oka is lehetett a megjelent elemzések szerint. Az egyik fontos tényező Virág Barnabás MNB-alelnök bejelentése volt, mely szerint a január végi kamatdöntésen a piac által már korábban beárazott 75 bázispontos kamatvágás helyett akár 100 bázispontos kamatcsökkentés is jöhetett volna. Ezt most még végül nem lépte meg az MNB. Ha valóban 4 százalék környékére lassul az infláció Magyarországon, akkor lehetséges, hogy ismét napirendre kerülhet az alapkamat nagyobb csökkentése. Ekkor pedig a vártnál gyorsabban csökkenhet a forint kamatelőnye is. A Monetáris Tanács januárban még hanyagolta a nagyobb kamatemelést. Az biztos, hogy az MNB politikája jelentősen befolyásolhatja a forint piaci megítélését. Azt, hogy hogyan, az inflációs adat és a következő kamatdöntés is jobban mutatja majd már.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!