2024 május 27

Ársokk a boltokban – sosem lesz már vége?!

Majd két évig fennálló probléma volt Magyarországon a történelmien magas infláció. Mostanra viszont már javuló tendenciát figyelhetünk meg hazánkban. 2023 januárjában még több évtizede nem látott értékek szabdalták a magyar gazdaságot és nehezítették a fogyasztók életét. Az akkori 25,7 százalékot viszont mostanra sikerült jelentősen csökkenteni.

befektetés hozam

Elárulta a Pénzügyminisztérium, hogy alakulhat jövőre az infláció

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint az év utolsó hónapjában már 7 százalék alá szoríthatjuk az inflációt. Így tehát az év végéhez közeledve érdemes visszatekinteni, hogy mekkora változáson ment át a magyar gazdaság. Az év első felében több évtizede nem látott értékekkel nézett szembe az ország. Bár az első negyedévben nagyon nehezen mozdultunk el erről a csúcsról, a későbbi hónapokban már merőben más képet festett a hazai gazdaság helyzete.

Markáns csökkenést figyelhettünk meg az év második felében. Augusztusban a fogyasztói árak még átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Ekkor viszont már a szakértői megnyilvánulások egyre pozitívabb képet festettek a gazdaság helyzetéről. Elkezdték ugyanis hangoztatni Orbán Viktor egy számjegyű álmát, és annak elérését október-novemberre tették. Ez az ősz elején még távoli célnak tűnt, azonban szeptemberre az infláció értéke 12,2 százalékra csökkent. Ezt követően pedig már jött is a mindenki számára emlékezetes hónap, amikor végre egy számjegyű inflációt jelentett be Magyarország. Az év második felében tehát megindult az infláció gyors ütemű csökkenése, és a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a 2024-es évben már 5-6 százalékos is lehet az infláció. Az államtitkár szerint a nemzetközi becslések még ennél is alacsonyabb mutatót várnak.

Korábban már Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is arról számolt be, hogy az infláció az 5-6 százalékos sávba kerülhet 2024-ben. Majd később azt is hozzátette, hogy abban az esetben, ha egy számjegyű lesz a bérkiáramlás, akkor akár a 4-5 százalékos infláció sem kizárt.

Címlapkép forrása: Shutterstock