2024 február 29

Forint – megint szakad, újra 430 lesz az euró?!

Kifejezetten nyugodtan indult az idei év a magyar fizetőeszköz szempontjából. Január első heteiben még csak kisebb erősödéseket, illetve gyengüléseket láthattunk, alapvetően 380 körül ingadozott az EUR/HUF keresztárfolyam. A hónap vége felé jelentős esés kezdődött, majd pedig a jegybank húzása és egy uniós csúcs után erősödni kezdett a forint. Most viszont újra gyengül, dacára a korábbi jó híreknek.

Forint – szépen feltámadt, de..

Emlékezetesen sikerült az előző hét a forint számára. Hétfőn a Financial Times értesülése, mely szerint az Európai Unió gazdaságilag büntetheti Magyarországot, ha vétót alkalmaz az uniós csúcson, jelentős felfordulást hozott a devizapiacon is. A hír később cáfolásra került. Ugyanakkor a piac nagy izgalommal várta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi, kamatdöntő ülését. Virág Barnabás alelnök korábbi szavai szerint ugyanis a 100 bázispontos kamatvágás is az asztalon volt. Ennek megfelelően a befektetők arra is számíthattak, hogy tényleg 1 %-kal csökkenti a Monetáris Tanács az alapkamatot.

Végül nem így történt, az MNB végül mégis 75 bázispontos lazítást hajtott végre. Ezután lendületes erősödésbe kezdett a forint. Virág Barnabás indoklása szerint a gyors dezinfláció lehetővé tette volna a kamatcsökkentés gyorsítását, de a látott kockázati tényező megjelenése miatt a jegybank fenntartotta a korábbi tempót. Jelezte, hogy mind a 75 bázispontos, mind a 100 bázispontos kamatcsökkentés is az asztalon lesz februárban. Újra izgalmas lesz tehát az MNB kamatdöntő ülése.

Jó hír lehetett az is, hogy végül Magyarország nem vétózott a rendkívüli uniós csúcson február 1-jén. Így a 27 tagállam megszavazta az Ukrajna számára nyújtandó keretet. Ez azt jelenti, hogy az Oroszországgal háborúban álló ország megkapja az 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást. Azóta az ukrán miniszterelnök egyébként jelezte, hogy az ország költségvetésének kiegészítésére költik majd az összeg nagy részét. A forint tehát több pozitív impulzust is kapott, a 390 feletti értékekről 382 közelébe süllyedt az EUR/HUF keresztárfolyam.

… újra esik

A fentiek ellenére ma újra 386 fölé gyengült a forint az euróval szemben. A Portfolio.hu elemzése szerint ebben szerepet játszhatott, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter magasabb hiánycélt vázolt fel 2024-re és 2025-re hétvégén. Valamint, a kormány és a jegybank ellentéte sem jó hír a forint befektetői megítélését nézve. A dollár jelentős erősödése általában nem hat jól a sérülékeny devizák értékeltségére, a zöldhasú ereje is állhat ezért a forint esése mögött. Az biztos, hogy nem unatkozhatunk ezután sem. Pénteken közlik a friss inflációs adatot. Ez pedig meghatározhatja az MNB monetáris politikáját a továbbiakban. Kevés annyira jelentős tényező van a forint szempontjából, mint az előbbi.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!