2024 július 13

Forint – pánik a sorsdöntő héten, újra 430-as euró jön?

Ahogyan arról a hétvégén beszámoltunk, igen jelentős gyengülést mutatott be az utóbbi időszakban a forint. A magyar fizetőeszköz piaci megítélését több tényező is rontotta, így véget ért a 2024 első napjait jellemző béke a forint piacán. Ma a Financial Times értesülésére tovább szakadt a forint. Ilyen környezetben érkezik ráadásul holnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése is.

Forint – rendesen elverték

Az előző héten látott forint esésnek több oka is lehetett a megjelent elemzések szerint. Ezek közül is kiemelkedhetett, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök nemrégiben tett jelzése szerint 100 bázispontos kamatcsökkentés is jöhet. A piac korábban 75 bázispontos kamatvágást árazott. A vártnál gyorsabban csökkenhet tehát a forint kamatelőnye, ami egyértelműen rosszul érintheti a deviza befektetői megítélését. Az biztos, hogy a Monetáris Tanács holnapi kamatdöntő ülése rendkívül izgalmas lesz ezért. Nem is csupán a kamatdöntésre kell majd fókuszálnunk, hanem az azt követő kommunikációra is. Újra képet kaphatunk róla, hogy a jegybank vezetés milyen gazdasági folyamatokat lát. Az is lehetséges, hogy a mostanában látott zuhanás miatt a forint árfolyam is szóba kerül majd a tájékoztatón.

A forint mai esése mögött azonban nem feltétlenül ez, a már ismert információ állhat. Sokkal inkább elbizonytalaníthatta a befektetőket a Portfolio.hu elemzése szerint a Financial Times értesülése. Egy birtokukba jutott tanácsi jelentésre hivatkozva azt írták, hogy amennyiben nem születik döntés Ukrajna finanszírozásáról a február elsejei EU-csúcson, a tagállamok nyilvánosan kijelentik, hogy nem tudják elképzelni, hogy Magyarország a neki járó forrásokat megkapná, illetve azt is felvetik, hogy teljes mértékben meg kell vonni a Magyarországnak járó forrásokat. Az uniós pénzek kérdése régóta fontos témája a forint árfolyamát követő elemzőknek, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mennyi deviza áramlik be az ország költségvetésébe. Bár már cáfolat érkezett a Financial Times értesüléseivel kapcsolatban, akkor is biztosra vehető, hogy árgus szemekkel figyeli majd a piac az uniós csúcsot is.

Izgalmas hetünk lesz

 Nem lesz tehát hiány az izgalmakban a következő napokban a forint szempontjából. Az MNB kamatdöntése holnap 14 órakor esedékes, hagyományosan 15 órakor szokta ezt követni Virág Barnabás tájékoztatója. Csütörtökön az uniós csúcsról szivárgó hírek pedig folyamatosan témát szolgáltathatnak a sajtónak és a piacnak is. Ezen kívül szerdán kamatdöntő ülést tart a Fed. A korábban megjelent elemzések szerint a nemzetközi piaci események, kiváltképp a nagy jegybankok monetáris politikája is mozgathatja a forint árfolyamát. Egész héten érdemes tehát lényegében közelről figyelnünk az euróárfolyamot, ugyanis sok minden eldőlhet akár ezekben a napokban. A 400 feletti euró ugyanis egyre közelebb kerül, még ha nem is vagyunk azért még a kerek szint sarkában.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!