2024 május 23

Megszólalt az elemző – lehet még erősebb a forint?

Az idei év eddig sok szempontból a forint éve volt. Már egy ideje nem láthattunk 400 feletti euróárfolyamot, sokat javult a magyar fizetőeszköz piaci megítélése. A továbbiakban számos tényező határozhatja még meg a forint árfolyamát. Kedden lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése. A monetáris politika és a jegybankárok kommunikációja újra kiemelt jelentőségű lehet a forint szempontjából is. Erről, valamint a várható árfolyamról és a legfontosabb alakító tényezőkről is kérdeztük Virovácz Pétert, az ING bank elemzőjét.

Monetáris politika – kivárás

Továbbra is a kamatpálya alakulása lehet a leginkább meghatározó a forint szempontjából. Az inflációs folyamatok tükrében mikor, mitől függően várható jelentősebb változtatás a jegybanki eszköztárban, akár kamatcsökkentés formájában?

Virovácz Péter (ING): A jegybank számos alkalommal egyértelművé tette, hogy tartós, trendszerű javulásra van szükség mind a külső, mind a belső kockázati tényezőkben, hogy el lehessen gondolkozni a monetáris politikai fordulaton. Azt gondolom, hogy ehhez továbbra is tartja majd magát az MNB, hiszen az elmúlt nagyjából két hónapban látott adatok, változások, habár összességében pozitív irányba mutatnak, még nem igazán nevezhetőek trendszerűnek. A monetáris politika szempontjából talán a legfontosabb kérdés, hogy mikor láthatjuk a havi maginfláció lassulását. Ez ugyanis az olyan volatilis tételektől megtisztított mutató, ami inkább a felszín alatt meghúzódó, tartósabb inflációs folyamatokat ragadja meg. Tekintettel arra, hogy a jegybank inflációs célja 3 százalék, ezzel egy nagyjából 0,25 százalékos hó/hó maginflációs mutató lenne konzisztens. A januári adatokat nézve ettől még nagyon messze vagyunk, így teljesen indokolt a kivárás.

Leghamarabb a második negyedévben kezdődhet meg az október közepén bevezetett eszközökben változás. Addigra talán összegyűlik annyi evidencia, ami elég lehet a kamatcsökkentés megkezdéséhez. Ám ez a kamatvágási folyamat is lassú és fokozatos lesz, vagyis várhatóan csak nyár végére mérséklődhet az effektív kamat az alapkamat szintjére, tehát 13 százalékra.

Forint – külső és belső tényezők

A jegybanki döntések mellett milyen tényezőkre, eseményekre érdemes figyelnünk a következő időszakban a forint szempontjából?

Virovácz Péter (ING): Az amerikai gazdaság sokkal ellenállóbbnak tűnik mint azt a piacok gondolták, így az elmúlt 1-2 hétben jelentős átárazásnak lehettünk szemtanúi. A dollár erősödött, a hozamok pedig emelkedtek, mivel egyre inkább arra számítanak a piaci szereplők, hogy tartósabban és szigorúbb kamatpolitikát kell folytatnia a FED-nek. Mindez persze hatással van ránk is, ugyanis az elmúlt napokban ez az átárazás okozhatta a forint gyengülését is. Úgy tűnik, hogy továbbra is a FED fújja a passzátszelet és ez fogja meghatározni nemcsak a globális befektetői hangulatot, de lokálisan, a forint helyzetét is.

Összességében az idei év eddigi nyertese a feltörekvői piaci eszközök csoportja, köztük a magyar pénzügyi eszközök. A forró pénz feltörekvő piacok irányába történő elmozdulása egyértelműen a javuló kilátásoknak, a növekvő kockázati étvágynak köszönhető. A régión belül azonban valóban kiemelkedik Magyarország. Fontos azonban hozzátenni, hogy ez azért is lehetséges, mert az elmúlt évben a magyar eszközöket csak nagyon magas kockázati prémium mellett vásárolták a befektetők, így tehát meglehetősen komoly mélypontról, egy nagyon alulértékelt szintről javul most sokat a forint vagy éppen a magyar kötvénypiac.

Idén egyelőre nyertesek a magyar eszközök

Végül, de nem utolsó sorban rendkívül meghatározó a befektetők számára, hogy mi történik az uniós forrásokkal. Amennyiben ezzel kapcsolatban negatív hírek érkeznének, az újból eladói nyomás alá helyezhetné a forintot. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen esemény az ország hitelminősítői besorolását is negatívan érintheti, ami újabb eladási hullámokat vethet. Az ING Bank alapforgatókönyve ugyanakkor az, hogy lesz megállapodás és az év második felében a szupermérföldkövek fokozatos teljesítésével a magyar kormány egyre nagyobb arányban férhet majd hozzá a forrásokhoz.

Jöhet még erősödés

Milyen sávban alakulhat a várakozások szerint az előzőek alapján az EUR/HUF keresztárfolyam a következő hetekben? 

Virovácz Péter (ING): Az ING Bank várakozása szerint a következő hetek-hónapok egy meglehetősen lassú erősödő trendet hoznak a forint számára. A külső és belső tényezők kedvező együtt állása révén akár az euróval szembeni 370-375-ös sáv sem tűnik elérhetetlennek a második negyedév során. Ezt egy mérsékelt korrekció követheti, amennyiben az MNB tényleg megkezdi a monetáris politikai fordulatát a második negyedév folyamán. A két legnagyobb rizikófaktor a globális kockázatvállalási hajlandóság hirtelen csökkenése és az uniós források megszerzésére irányuló tárgyalások kútba esése.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!