2023 március 20

Forint – rég nem látott erő, vegyünk eurót?

Február végéhez közeledve is kijelenthető, hogy igen szépen alakult eddig a 2023-as év a forint számára. Az utóbbi napokban új csúcsra ugyan nem ment a magyar fizetőeszköz, de a 400-as zónától továbbra is nagyon távol áll az EUR/HUF kurzus. Miközben jövő héten kamatdöntés lesz, a technikai kép is érdekes lehet.

Erős maradt

Az idei évben eddig kifejezetten ritkán láthattunk nagyobb gyengülést a forint piacán. Utoljára a hónap elején, egy igencsak rossz piaci hangulatban esett nagyot a forint, de ez is gyorsan korrigálásra került. A legerősebb idén eddig a forint február 14-én volt, akkor alig több, mint 377 forintot kellett adni egy euróért. Ez 2022 májusa óta nem látott csúcsot jelentett. Azóta valamelyest magasabb az euróárfolyam, de jelenleg is 381-382 körül mozog a kurzus. A fő kérdés természetesen az, hogy innentől merre indul majd a hazai pénznem a főbb devizákkal szemben.

A forint árfolyamát többnyire országspecifikus, és nemzetközi piaci tényezők is alakítják. Ezek közül kiemelt szerepe van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának. A kamatkörnyezet alakulása ugyanis általában véve is komoly hatást gyakorol egy-egy ország fizetőeszközének piaci megítélésére. Ezért lesz óriási jelentőségű a jegybank jövő keddi, kamatdöntő ülése. Bár a jelenleg nem irányadó, 13 % körüli alapkamat változtatására kevés az esély, a kommunikáció fontos lesz. Az MNB vezetői ugyanis jelzést adhatnak a kamatpályáról, és a pénzpiaci folyamatokat is kommentálhatják. Az előző kamatdöntés után is fontos információkat kapott a piac Virág Barnabás alelnöktől.

Forint – technikai elemzés

A fundamentális tényezők mellett a technikai elemzésre is figyelhetünk. Az OTP Global Markets mai elemzése szerint a a csökkenő trenden belül már a múlt héten elérte a célárzónát az árfolyam. A 375-382,8 közötti zónában volt az emelkedő trend előtti mintából számítható célár. Az elemzők szerint innentől kezdve a további forint long nyitás korrekció nélkül nem a legjobb választás, ha rövid távú spekuláció a cél. A vékony piros trendvonalat érdemes követni, amíg ez nem törik felfele, addig nem valószínű, hogy tartósan tudna fordulni felfelé az euróárfolyam. Két-három napos felfele korrekció után ugyanis az OTP elemzői szerint még mindig bejönnek a forint vevők, így tartós fordulatra nem sok esély van. Ellenállásnak a 406,25 és a 414,06 tűnhet, míg támasznak a 375 és a 367,2 lehet az elemzés szövege szerint.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!