2024 június 20

Forint – pánik van, meddig tart a zuhanás?

Az idei év eddig minimális kivételtől eltekintve a forint erősödéséről szólt. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben a 2021-es évet 400 körül zárta, pár napja viszont 384 alatt is járt az euróárfolyam. Pénteken azonban gyengülés kezdődött, ami a mai napon vált igazán agresszívvá: idén még nem látott napon belüli zuhanást láthatunk.

Erősödik a dollár, esik a forint

Mint ahogyan arról beszámoltunk, jelentős meglepetést okozott pénteken az amerikai munkaerőpiaci adat. A munkanélküliségi ráta várt növekedése helyett még csökkent is a mutató, ami az amerikai gazdaság erősségét jelzi. Egyúttal viszont a feszes munkaerőpiac hajthatja tovább az inflációt, aminek köszönhetően viszont erősebb monetáris szigorítás kellhet a Fedtől. Az adat közlése után esésnek indultak az irányadó részvényindexek, a dollár viszont jelentős erőre tett szert a főbb devizákkal szemben.

A forintot meghatározó tényezők között ott van a nemzetközi piaci hangulat alakulása is, ahogyan azt az általunk januárban megkérdezett elemzők is kifejtették. Márpedig mindez most igen negatívan alakul, az amerikai tőzsdék ma is esésnek indultak a piacok nyitása után. A dollár közben tovább erősödik, ezzel egyébként az USD/HUF kurzus hetek óta nem látott szintre emelkedett. Az amerikai devizával szemben tehát jobban gyengül a forint, mint az euróhoz képest.

Idei legrosszabb nap

Az eddigi mai teljesítményhez hasonlóra december eleje óta nem volt példa, ami az EUR/HUF kurzust illeti. A forint tehát idén a mai napon gyengült eddig a legnagyobbat, az euróárfolyam már jócskán 395 felett is járt. Még így is némileg erősebb tehát a forint, mint az előző év végén, és pláne erősebb, mint az októberi mélypontok idején.

A továbbiakban érdemes lehet a fent idézett elemzők által meghatározott szempontokat figyelni a forint szempontjából. Ezek között kétségkívül ott van az infláció, és a hazai monetáris politika alakulása. Előbbiről pénteken kapunk újabb adatot. Éppen ma hangzott el egyébként Patai Mihálytól, a jegybank egyik alelnökétől, hogy az MNB továbbra is mindent megtesz az infláció leszorításáért.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!