2023 április 02

Rossz hír a jó hír – mi történik itt?

Ahogyan pénteken beszámoltunk róla, jelentős meglepetést okozott az amerikai munkaerőpiaci adat. Míg az elemzők arra számítottak, hogy januárban valamennyivel nő is a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, addig ennek szöges ellentéte következett be. A tőzsdék esni kezdtek, a dollár pedig szárnyalni.

Meglepetés a munkanélküliségben

Az előzetes várakozások szerint januárban 185 ezer fővel kellett volna, hogy bővüljön a foglalkoztatottság a világ legnagyobb gazdaságában. Ehhez képest az év első hónapjában ennek a többszöröse volt a bővülés, 517 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság január folyamán a december végi állapothoz képest. Ebből nem is lehet más következtetést levonni, minthogy az amerikai munkaerőpiac nagyon is pörög, szó sincs a munkanélküliség emelkedéséről. A várakozások ugyan 3,6 %-ra növekvő munkanélküliségi rátával számoltak, végül januárban 0,1 %-kal 3,4 %-ra csökkent a mutatószám.

Az adat közlése után egyértelműen esésnek indultak a főbb amerikai részvényindexek, a dollár pedig erősödni kezdett. Olyannyira, hogy a NASDAQ közel 1,6 %-kal, az S&P500 index több, mint 1 %-kal került lejjebb, de a Dow Jones is esett majdnem 0,4 %-ot végül.

Félelem a szigortól

Alapvetően nagyon jó hír egy ország gazdaságával kapcsolatban az, ha a munkanélküliség csökken, és feszesség jellemzi a munkaerőpiacot. Most azonban a megemelkedett inflációs környezet miatt a jó hír lehet rossz hír; az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed eddigi monetáris szigorításai ezek szerint nem hűtik a munkaerőpiacot, így a gazdaságot sem. Pedig utóbbi elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy tartósan alacsonyan maradjon majd a most még mindig bőven a tűréshatár felett lévő infláció. Innentől, ha az lehetséges, még az eddigieknél is több figyelem irányulhat a Fed döntéseire, és az inflációs folyamatokra. Az azonnali reakciók alapján ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy a piaci szereplők jobban tartanak a Fed szigorításától, mint attól, hogy rossz hírek érkezzenek az amerikai gazdasággal kapcsolatban.   

Címlapkép forrása: Shutterstock