2024 június 16

Át kell gondolnia a Fednek

Recessziós félelmek, szűkülő piac, aggódó Fed. Ezekkel a gondolatokkal vágtunk neki az új évnek, azonban Amerika pénteki jelentése összezavarhatja az eddigi helyzetet.

Milyen recesszió?

„Nem tudom hogyan lehet recesszió, amikor egy jelentésben fél millió embert vettek fel” – ezekkel a szavakkal kommentálta a mai napot Shawn Cruz, a TD Ameritrade vezető kereskedési stratégája. Nos habár ez nem ilyen egyszerű, de valóban érdekes képet fest az új munkaerőpiaci szám. Ritkán fordul elő, főleg a Fed világában, hogy többszörösen elszámolnak egy fontos adatot.

Miért ilyen fontos egy munkaerőpiaci szám?

Amerikában egy korrekt 185 ezer helyett 517 ezret vettek fel, ezzel gyakorlatilag elsöpörve a várakozásokat. A munkanélküliség 53 éves mélyponton áll.

Az amerikai jegybank abban bízott, hogy elég magasra emelte az alapkamatot ahhoz, hogy „hibernálja” a gazdaságot. Ez azt is jelenti, hogy a munkaerőpiaci számok, nos legalább a várt szinten vagy alatta teljesítenek.

Ez nyilvánvalóan nem így sikerült, így egy érdekes helyzetet tálalva a Fed tányérján. A jegybank szinte „megígérte”, hogy kicsit enyhíti az eddigi szigort, azonban a számok után ez akár meg is változhat. Hogy fontos-e ez a szám? De még mennyire! Az részvények és indexek lefordultak, a dollár pedig előre kapott.

Forrás: reuters.com Címlapkép forrása: www.shutterstock.com